Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskättlingen Todd Rundgren och mötet på Ånäsparken

Det var något år i början på 70-talet. Jag och min kompis Nisse var på besök i Ånäsparken i Kovland. Det var långt ifrån en typisk afton för foxtrot. Ja, riktigt långt ifrån för den delen. I stället var det marknad inne på nöjesparksområdet och jag mer eller mindre stöp på en back med LP-skivor.

Annons

I den där plastbacken, en sådan där typisk grön låda för läsk som fanns på den tiden, hittade jag en skiva med Todd Rundgren. Ett riktigt, eftersom jag redan hade stiftat bekantskap med den svenskättade amerikanen i en av Sundsvalls – på den tiden – riktiga skivaffärer.

Skivan hette "Runt" och var en av amerikanens tidiga alster på Bearsville-etiketten.

Sedan dess har det blivit en hel hög med skivor från Todd Rundgren, som inledde karriären med garagerockarna The Nazz. Med åren har han även producerat en drös med andra kända artister. Typ Cheap Trick, Meatloaf, The Band, Patti Smith och inte minst egna bandet Utopia. Egentligen är det ett mysterium att pianisten, gitarristen, sångaren, producenten, studioteknikern och videopionjären inte nått högre höjder.

Här är mitt val när studiogeniets tio bästa låtar ska sammanfattas:

1. "I saw the light": Rundgrens bästa låt, som till och med blev en hit med en 16:e placering på amerikanska listan för nästan exakt 44 år sedan. Fanns med på dubbelalbumet "Something/Anything?".

2. "Love of the comman man": Från skivan "Faithful", där den numera 66-årige mannen bland annat tolkar Beatles, Beach Boys, Jimi Hendrix och Bob Dylan. LP:n släpptes i april 1976 och nådde placering 54 som bäst på amerikalistan.

3. "Real man": En typisk Rundgren-låt, som egentligen har allt. Från skivan "Initiation" 1975. En låt som borde ha nått betydligt större framgång än fallet blev.

4. "Can we still be friends": 38 år gammal låt, som fortfarande håller måttet. Harmoni så det räcker och blir över.

5. "Good vibrations": En av flera tolkningar på "Faithful". En helt otrolig version, som till och med faller en Beach Boys-fantast på läppen.

6. "We gotta get you a woman": Från skivan "Runt" – 46 år gammal pop som med finess och tidlöshet fortfarande håller måttet.

7. "Be nice to me": En klassiker. Från skivan "Runt. The ballad of Todd Rundgren", där artisten sitter vid pianot med en snara om halsen.

8. "Change myself": 1991 slog Warner på stora trumman och gav Todd Rundgren gott om utrymme. Det gav "2nd wind" med en hop av välspelande musiker i bakgrunden. Det här är bästa spåret.

9. "Where does the time go?": En av Rundgrens bättre från 2000-talet. Låter ungefär som hämtad från en amerikansk tv-serie. Otroligt medryckande. Från "One long year".

10. "Courage": Från skivan "Arena" från 2008. Multi instrumentalisten låter som I fornstora dagar på en skiva som annars är hård och tuff.

Sammanlagt har Todd Rundgren gett ut närmare 25 skivor i eget namn, plus tio med gruppen Utopia och dessutom en mängd liveskivor.

Läs mer: Det var inte bättre förr – eller var det bättre förr i Melodifestivalen?

Läs mer: En bortglömd stämma – Warren Wiebe var en av de allra största

Läs mer: Pophistoriens bästa stämmor – "Angel voice" och mycket skönsång