Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenske barnbokslegenden Ulf Stark prisas postumt av Nordiska rådet – men vuxenpriset gick till Danmark

Bilderboken "Djur som ingen sett utom vi" av författaren Ulf Stark och illustratören Linda Bondestam tilldelas Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Det prestigefyllda Nordiska rådets litteraturpris gick till danska Kirsten Thorup.

– Det betyder otroligt, otroligt mycket, säger Linda Bondestam till TT.

"Djur som ingen sett utom vi" blev Ulf Starks och Linda Bondestams sista gemensamma projekt.

Stark, under 50 år oefterhärmlig nestor inom svensk barn- och ungdomslitteratur, får priset postumt. Författaren till klassiker som "Dårfinkar och dönickar" och "Min vän Percys magiska gymnastikstor" gick bort i somras, 72 år gammal.

I den nu prisbelönta boken skrev han dikter om djur som Celansetten, Bombomen, Väntansdjuren och Sssch. Nu blev det den finlandssvenska illustratören Linda Bondestam som fick ta emot barn- och ungdomspriset för sina fantasifulla och färgstarka bilder, i originalitet jämställda med Ulf Starks texter.

– Det är faktiskt det största erkännandet hittills. Det är fantastiskt fint när en internationell jury har valt den här boken, säger hon till TT.

Vid sin sida hade hon Ulf Starks änka Janina Orlov.

– Det här är ingen renodlad barnbok. Det här är en bok för alla människor och den innehåller massor av livsfilosofi. Den tål att läsas om och om igen, säger Janina Orlov.

Nordiska rådets prestigefyllda litteraturpris gick till danska Kirsten Thorup för "Erindring om kærligheden", som handlar om kvinnan Tara som kastar sig in i ett äktenskap med en asylsökande och oplanerat får dottern Siri.

En del av motiveringen löd: "'Erindring om kærligheden' är en kolsvart och klok roman. Den lodar djupet, vårt gemensamma djup, så som endast verklig litteratur kan göra."

Kirsten Thorup beskriver själv sin bok som en berättelse om en kvinna från tonåren till dess att hon är 60 år, och ambitionen har varit att bygga in den tidsepok som hon har levt i i romanen. Priset betyder mycket för henne.

– Det är ett pris som står för stor prestige, inte bara i Norden utan i världen, säger Kirsten Thorup.

Totalt delades fem priser ut i Helsingfors. Filmpriset gick till filmen "Tyttö nimeltä Varpu" ("Den lilla sparven") av regissören och manusförfattaren Selma Vilhunen, och musikpriset tilldelades den finska dirigenten Susanna Mälkki.

Prissummorna uppgår till 350 000 danska kronor, motsvarande runt 460 000 svenska kronor.

Fakta: Nordiska rådets priser

Film: "Tyttö nimeltä Varpu" ("Den lilla sparven") av finska regissören och manusförfattaren Selma Vilhunen samt producenterna Kaarle Aho och Kai Nordberg

Musik: Finska dirigenten Susanna Mälkki

Miljö: Finska företaget Repack

Barn- och ungdomslitteratur: "Djur som ingen sett utom vi" av författaren Ulf Stark och illustratören Linda Bondestam

Litteratur: Kirsten Thorup för "Erindring om kærligheden"

Joakim Goksör/TT

Mathilda Olausson/TT