Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensken på hoppet

Politik är alltid ett nollsummespel, det finns bara hundra procent väljare och vinner en förlorar en annan. Regeringen har ökat i opinionen i takt med att socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin tappar såväl självförtroende som förtroende.

Samtidigt som höstmörkret drabbade svenskarna blev den amerikanska finanskrisen akut. Trots att den snabbt smittade Europa och därefter Sverige har svenskarna inte deppat ihop. Enligt nyhetsmagasinet Fokus så är fyra procent mer framtidspositiva nu än i oktober. Hela 42 procent tycker att Sverige är på väg åt rätt håll medan bara 39 procent hyser motsatt åsikt.

Mest positiva är grupper som inte drabbas av nedskärningar i samma utsträckning som andra: höginkomsttagare, utbildade, yngre, storstadsboende och så vidare. Vilket är naturligt. Denna positiva syn är dessutom väldigt bra, ekonomi handlar mestadels om psykologi – och även om de positiva svenskarna näppeligen kan påverka världsekonomin bådar det gott för den svenska marknaden.

Den positiva inställningen gynnar dessutom regeringen. I det socialdemokratiska högkvarteret hade man nog hoppats att den internationella lågkonjunkturen skulle slå hårdare i opinionen. Men tji. Socialdemokraternas pessimistiska syn just nu är nog snarare en nackdel än en fördel i det politiska nollsummespelet.