Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensken slog galna världsrekordet: åkte nära 44 mil på 24 timmar – på skidor

Hur långt skulle du ta dig på skidor om du fick hålla på i 24 timmar? Erik Wickström tog sig en sträcka som nästan motsvarar att köra mellan Östersund och Ludvika och slog världsrekord.

Annons

Erik Wickström, långloppsåkaren som tävlar för Ulricehamns IF, började april månad 2016 med att skriva in sig i historieböckerna. Han åkte skidor i 24 timmar och slog världsrekordet som tidigare innehades av Teemu Virtanen, Finland.

– Det var väldigt spännande att testa kroppens begränsningar och det var verkligen en stor utmaning både fysiskt och mentalt men jag kommer nog aldrig att göra det igen, säger Erik Wickström, som startade sitt försök på torsdagen i Vålådalen, till W Sportsmedia.

Med sig på banan hade han också Virtanen som ville försöka slå sitt gamla rekord på 43,3 mil, men han tvingades gå av banan efter 21 timmar. Även ryssen Denis Kabanen gjorde ett försök men slutade efter 16 timmar och 15 minuter.

Wickström däremot tog sig 438,575 kilometer och slog alltså Virtanens världsrekord med över fem kilometer, på enbart stakning, och skrivs därmed in i Guinness rekordbok.

– De sista tre timmarna på banan var extremt utmanande och det kändes som att man var i en tunnel där du bara kan titta framåt, säger 33-åringen, som också är chefredaktör för tidningen Vasalöparen, till W Sportsmedia.

Världsrekordförsöket startade 31 mars 07.20 och avslutades 1 april 07.20. Den runda banan var endast 412 meter lång och Wickström hann med 1064 och ett halvt varv.

De tre som nämnts ovan var de enda som var med på försöket.

För fler skidnyheter och reportage: gilla Skidpuls på Facebook!

Några av Wickströms andra meriter är en 25:e plats i Vasaloppet, vinst i Engelbrektsloppet, 1:a på Fjällräven Extreme Marathon (orientering) och vinst i Göteborgsvarvet.