Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige äntligen tillbaka på en tung post i FN

Det är 18 år sedan sist, men den rödgröna regeringens kampanj för att få in Sverige i FN:s säkerhetsråd har gett resultat. Nu har Sverige efter en omröstning i FN:s generalförsamling på tisdagseftermiddagen från och med årsskiftet 2017 en plats bland 14 andra medlemsländer, varav fem permanenta, för två år framåt.

Och det är inget litet symboluppdrag det handlar om, för den som nu kan tro det. FN som organisation har förvisso massor med problem. Det är en ineffektiv koloss vars ramverk fortfarande år 2016 är styrt av utgången av andra världskriget. Men det är vad vi har.

En plats i FN:s mäktigaste organ ger dessutom Sverige inflytande över när, var och hur FN beordrar användandet av väpnade trupper i konflikter, vapenvilor och införande av sanktioner – en plats och en röst vid det lilla bord som samlar länderna med mest makt i världen.

Det var väl också därför som kampanjen för en plats inleddes redan under alliansregeringens tid. Kampanjen har trots det kritiserats, stundvis hårt, det senaste året av de svenska högerpartierna som verkar tycka att den kostar för mycket pengar, 22 miljoner enligt regeringens egen redovisning.

Centern KU-anmälde till och med utrikesministern efter att det i våras avslöjades att pengar ur biståndsbudgeten använts för att bjuda mer än 50 FN-ambassadörer från fattiga länder på gratisresor till Sverige för att ”utbyta kunskap och erfarenheter” inom olika politikområden – men även för att ragga röster för Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd.

Lite magstarkt kan tyckas med tanke på att Centern själv med när den dåvarande alliansregeringen 2009 införde en nyordning gällande biståndsbudgeten och plockade både biståndsministerns och hennes statssekreterares löner av biståndspengarna – och dessutom drev flera svenska ambassader med biståndspengar. Summor som sammanlagt vida översteg kostnaderna för bjudresorna för FN-ambassadörerna.

Sitter man i glashus bör man avhålla sig ifrån att kasta sten – och är man i sluttampen av en viktig kampanj för ökat svenskt inflytande i världen så kanske man bör lägga partipolitiken åt sidan och backa upp regeringen.

Sverige är äntligen tillbaka på tunga poster i FN. Precis som det ska vara.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel