Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige finalklart efter drama

Semifinaldramat mot Schweiz i innebandy-VM dog en plötslig död.
Det såg Karl-Johan Nilsson till. Han styrde in 3–2-målet tidigt i sudden death.

En lyftning in mot det schweiziska målet och en styrning räddade Sverige från förlust mot Schweiz i.

Men den första svenska VM-förlusten någonsin var nära. En slarvig retur och en avvaktande utvisning kunde ha lurat Sverige på sjunde raka VM-finalen: Sveriges målvakt Peter Sjögren lämnade Patrick Medelin fri att slå in 1–0 till Schweiz i den första perioden.

Niklas Jihdes hårda uppvaktning av Schweiz målvakt gav en avvaktande utvisning där de rödklädda kvitterade till 2–2 i slutet av andra.

I den tredje perioden bättrade sig Sverige, men utan att lyckas utnyttja ett spelmässigt övertag.

Först i förlängningen lyckades svenskarna döda den schweiziska gulddrömmen. Henrik Quist slängde in en passning mot Karl-Johan Nilsson, och Nilsson styrde in det avgörande målet.

– Onödigt spännande. Nu känner man sig mest tom – och lycklig, sade Nilsson efter dramat.

Veteranen Niklas Jihde viftade bort frågor om att Sverige med nöd och näppe undvek första VM-förlusten på de 40 matcher som Sverige har spelat.

– Det kan ju inte vara tur varenda gång. Vi förtjänade att vinna, helt klart. Men hade vi inte gjort det hade det varit fiasko.

Finland fixade sitt mot hemmanationen Tjeckien (4–2) och blir motståndare i finalen.

Över 10 000 åskådare i O2 Arena skapade en högljudd ljudvägg från läktaren, men trots publikstödet hade tjeckerna svårt att bjuda tillbaka.

Täbys finländske landslagsman Rickie Hyvärinen var märkbart nöjd med sitt lags avancemang och ställde direkt in sig på söndagens final mot Sverige.

– Jag vill inte spekulera för mycket kring finalen, men jag tror helt klart att vi har en bra chans att vinna.