Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Sverige genomgår en identitetskris" – fotografen Linda Thompson utforskar inre och yttre landskap

Linda Maria Thompson utforskar både det inre och det yttre landskapet med kameran som redskap.
– Jag tycker Sverige genomgår ett slags identitetskris, och mitt i allt detta finns de asylsökande med sin påtvingade migration, säger hon.

Till vardags är Linda Maria Thompson bosatt i Härnösand, verksam som fotograf och programansvarig för bildjournalistikprogrammet vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Nyligen nominerades hon till TT:s stora fotopris för en bildserie där migration är det övergripande temat – när människor flyttar till nya platser, nya länder, frivilligt eller under tvång.

– Det var en stor glädje bara att bli nominerad. Jag känner mig hedrad och blir glad att bilderna och berättelserna blir uppmärksammade, säger hon.

Född i Mariefred, uppvuxen i USA men med släkt i Ångermanland och sedan några år åter bosatt i Sverige, har hon själv upplevt vad det innebär att flytta mellan länder, mellan platser, mellan upplevelser. Morfar och mormor fanns i Högsjö utanför Härnösand, en ångermanländsk idyll som blev en avlägset skimrande pärla att återvända till.

Under uppväxten i USA hälsade familjen på hemma i Sverige med jämna mellanrum.

– För mig var mormor och morfars ställe ett slags paradis på jorden. Men när de dog i en flygolycka – jag var 16 år då – så försvann platsen för mig, berättar Linda Maria Thompson.

Vad är en plats? En upplevelse, en känsla, ett minne? Vad är sambandet mellan människans identitet och de platser hon rör sig genom?

– Allt förändras. Sett över tid har folk alltid flyttat. Samhällen har vuxit fram, förändrats, dött ut. Det är en ständigt pågående rörelse, en konstant migration, som intresserar mig mycket. Jag grubblar mycket över identiteten, min egen och andras.

På Galleri Kontrast i Stockholm visas just nu hennes utställning "In place of memory" som ligger till grunden för nomineringen till TT:s stora fotopris. Det är bilder som vibrerar av just känsla och minne – i ett rum med sönderriven tapet sitter en kvinna på en enkel säng och kramar hårt om sin pojke och sin flicka, så där hårt som man kramar sina barn när livet balanserat på en skör tråd.

På en annan bild ser man ett gammalsvenskt torparkök, med vedspis, kaffepanna och grytlappar hängande på rad. I rummet innanför står en gammal kvinna böjd mot ett fönster Det är en bild som är hisnande välbekant för flera generationer, en verklighet som nästan är helt och hållet borta.

– Man längtar på ett sätt till det förflutna, även om vi aldrig kan få det tillbaka. Jag tycker att Sverige genomgår ett slags identitetskris, och mitt i allt detta finns de asylsökande i sin påtvingade migration. Det är lätt att tänka att de kommer till ett Sverige som "alltid" sett ut på ett visst sätt – men det är helt enkelt inte sant. Inget är statiskt.

Linda Maria Thompson fick sin första kamera när hon var nio år gammal. När hon fick en fotobok av Dorotea Lange fastnade hon för de poetiska, humana bilderna och började studera bildjournalistik i Montana.

– Jag flyttade mellan USA och Sverige och jobbade bland annat många år som fotograf på en amerikansk dagstidning och som adjunkt i bildjournalistik, berättar hon.

"In place of memory" är till stora delar fotograferad i byarna inom före detta Högsjö kommun; en avfolkningsbygd som nu fylls med flyktingar från hela världen.

– Att återvända hit är ett sätt för mig att söka svar på mina frågor kring platser, minnen och identitet. Men det är också en skildring av ett nutida Sverige som genomgår sin egen sökning efter identitet och kollektivt minne. Nu hoppas jag att utställningen så småningom kan visas här hemma.