Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige har fått en feministisk regering

TV: I klippet ovanför ger ST:s ledarskribent Sofia Mirjamsdotter sin syn på vad Internationella kvinnodagen betyder för henne.

Socialdemokratin har en lång tradition av att arbeta för jämlikhet och jämställdhet. Den 8 mars påminns vi om vilken förändring Sverige har genomgått när vi blickar tillbaka i historien. Den rad av jämställdhetsreformer som genomförts har byggt Sverige starkt och jämlikt. Socialdemokratin levererar nu som då en medveten, tydlig och aktiv politik för att utjämna skillnader mellan män och kvinnor. 8 mars är en dag att blicka tillbaka och minnas, men samtidigt lyfta blicken och se framåt.

Ibland känns det dock besvärligt att prata om vilket jämställt land Sverige är och har varit. Det finns uppenbara skillnader i levnadsvillkor och förutsättningar mellan män och kvinnor än i dag. Vi socialdemokrater är medvetna om att de strukturer som finns i samhället begränsar människors rätt att styra sina egna liv. De patriarkala strukturerna genomsyrar samhällets alla områden. Det behövs en feministisk analys för att förstå hur strukturerna tar sig uttryck för att politiken ska kunna formulera förslag som rör oss mot ett mer jämställt samhälle.

Det är därför glädjande att vi i dag har en regering som ser begränsande strukturer och tar problemen som de skapar på största allvar. Att Sverige sedan valet 2014 har en feministisk regering är ingen plakatpolitik. Det är att med tydlighet visa att det krävs en uttalad strategi för att möta feministiska utmaningar på alla politiska områden. Oavsett om det gäller socialpolitik, näringspolitik, internationell politik eller arbetsmarknadspolitik finns det behov av att kunna se hur könsmaktsordningen tar sig uttryck. Regeringen har sedan den tillträdde drivit igenom en rad förslag för att öka jämställdheten både inom och utanför Sveriges gränser.

I höstas kunde regeringen äntligen skrota borgarnas vårdnadsbidrag som satte en ojämn fördelning av föräldraledighet i system. Förändringarna i sjukförsäkringen som trädde i kraft i början av februari kommer till stor del vara en åtgärd som underlättar vardagen för kvinnor som drabbats hårt av alliansens bortre tidsgräns i försäkringen. Men Sverige har också, med Margot Wallström i täten, en feministisk utrikespolitik som gör regeringen unik i världssammanhang.

Vi får inte glömma bort att 8 mars är en dag att uppmärksamma de problem som patriarkatet skapar, men vi får heller inte glömma bort att kampen går ut på att hitta politiska lösningar. Att vi numera har en feministisk regering löser inte problemen i sig, men det ger oss förutsättningar att fortsätta kämpa för jämställdhet på alla områden där skillnader råder. Med en bred analys om hur orättvisor drabbar de svagaste grupperna i samhället hårdast kan politiken formulera lösningar som tar oss vidare mot en framtid där samhället och förutsättningarna för människor ser annorlunda ut. Ett samhälle utan skillnader i levnadsvillkor och ett samhälle som hela tiden är i rörelse för att öka jämställdheten på alla områden där det behövs.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Susanne Eberstein (S)

Riksdagsledamot från Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel