Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige har i dag en obefintlig försvarsförmåga

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Den senaste tidens debatt om Sveriges försvarsförmåga, har efter den senaste Folk och förvars rikskonferens handlat om försvarspolitik och försvarets vapenslag. Det är dock helt oväsentligt hur mycket vapen, ammunition och soldater vi har. En angripare behöver bara blockera våra gränser så är vi nödgade att kapitulera på en vecka.

I dagens Sverige så gapar butikshyllorna tomma på cirka tre dygn om importen av livsmedel stoppas. Vi saknar helt beredskapslager och vår jordbruksproduktion håller på att avvecklas i snabb takt.

Svältande soldater klarar inte att fungera i strid och vad är meningen med att försvara ett land där befolkning svultit ihjäl. Denna helt avgörande fråga finns inte på dagordning hos någon myndighet eller på regeringens agenda.

Det civila försvaret syftar till att förbereda Sverige på ett väpnat angrepp från annan stat. Civilt försvar handlar i grunden om hela samhällets inneboende robusthet, motståndskraft och förmåga att hantera en komplex och omfattande kris i form av ett väpnat angrepp mot Sverige.

Det civila försvarets mål handlar om att värna civilbefolkningen, att säkerställa att de viktigaste samhällsfunktionerna fungerar och att bidra till krigsmaktens förmåga vid krigsfara och krig. Om vi tappar bort helheten kommer vi också att tappa bort försvarsförmågan. Kedjan blir inte starkare än sin svagaste länk. Den länk som idag är mycket svag är det faktum att vi har en självförsörjningsgrad under 50 procent beträffande inhemsk livsmedelsproduktion. När ska någon våga ta tag i denna mycket viktiga fråga för att upprätthålla Sveriges möjligheter att försvara landet och skydda innevånarna från svält och umbäranden? Att sätta stora ekonomiska resurser till att bygga ett försvar som inte har grundläggande förutsättningar att klara uppgiften känns inte så klokt.

Ett ytterligare orosmoln har nu dykt upp i form av ändrad stödområdesindelning. Effekten av den ändrade indelningskartan är att stödpengar flyttas från mindre gynnade områden till områden som har bättre odlingsförmåga med högre skördar och längre växtodlingssäsong. Det är dags att ta krafttag för svenskt jordbruks överlevande, utforma ett fungerande regelverk och avsätta medel för svensk medfinansiering för att öka självförsörjningsgraden och optimera stoleken på återbetalning av vår medlemsavgift till EU.

Kjell Bergkvist (C)

Landstingspolitiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel