Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige har inte erkänt samernas rättigheter fullt ut

Amerikanarna har behandlat indianerna illa. Australiensarna har behandlat aboriginerna illa. Alla har vi fått höra det i skolan. Vi har dock inte fått höra om den illa behandling som vår egen ursprungsbefolkning har fått utstå.

År 1789 utlyste det patriotiska sällskapet en tävling för svenskarna. Man skulle lämna det bästa förslaget på hur man skulle integrera samerna i det svenska samhället. Det vinnande förslaget innebar att man med våld skulle tvinga samerna från sina byar. Att man skulle frånta dem deras barn som i stället skulle uppfostras av svenskar och genom detta skulle hela den samiska kulturen dö ut.

När den svenska befolkningen började bosätta sig i norra Sverige hade de ett rasistiskt synsätt på samerna och man såg inte på dem som människor. De var inte ens värda ordet samer. De kallades för ”kringstrykande lappar”. Under 1920-talet mätte man skallar på samer och grävde dessutom upp begravda samer för att undersöka deras kroppar.

Sverige är ett av få länder som inte har erkänt sin ursprungsbefolknings rättigheter fullt ut genom ILO:s konvention. Danmark har erkänt inuiterna. Norge har erkänt samerna. Båda genom ILO:s konvention. I det danska parlamentet har dessutom inuiterna egna mandat.

När ska Sverige erkänna att även de har behandlat sin ursprungsbefolkning illa? När ska Sverige erkänna samernas rättigheter genom ILO? När ska samerna få inflytande över svensk politik som även omfattar dem? Det är dags att låta samerna ta plats!

Linus Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel