Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige har inte gått sönder

Vi står plötsligt inför en ny valrörelse, när vallokalerna knappt hunnit stänga efter den förra. En valrörelse som kan komma att bli väldigt hård och smutsig. Inte minst som ett parti redan basunerat ut att valet i själva verket är en folkomröstning om invandringen. Det är naturligtvis inte sant.

Det är ett val om vilka som ska styra landet de närmaste åren, det är ett val som handlar om vänster, höger eller mitten. Tyvärr kan det ändå bli så att många utspel och debatter som kommer att hållas inför valet får fokus på invandring. Låt oss hoppas att det inte blir så, att frågor om välfärd, arbete och företagande får dominera. Men Sveriges tredje största parti har de senaste dagarna visat att de har endast en fråga, och det är invandringen, varför de kommer att ta varje tillfälle i akt att sprida propaganda som gör gällande att vår invandring är extrem och måste stoppas.

Inte sällan anklagas etablissemanget för att tiga om invandringen. Massmedia påstås mörka fakta och politiker anklagas för att undvika frågan. Det är inte heller sant. Däremot är det önskvärt att politikerna i valrörelsen inte låter SD sätta agendan för hur invandring ska diskuteras, utan ägnar sig åt att föra fram sin egen politik istället för att som vi såg inför valet i september låta alltför stor del av valdebatterna handla om att angripa och bemöta SD. Ett problem är givetvis att SD är ett parti som kan få vilken annan sakfråga som helst att landa i invandring.

Sällan har det talats så mycket om invandring som vi gör idag. Men för all del, låt oss göra det igen.

Förra året hade Sverige en nettoinvandring på ungefär 65000 personer. De största andelen av dessa var svenskar som flyttade hem efter att ha levt utomlands. Under sextiotalet och nittiotalet hade Sverige också stor invandring, medan vi under 70-talet och 00-talet tog emot färre personer från andra länder. Migrationen går alltså i vågor. Det har den alltid gjort, så länge det funnits människor på jorden. Det har funnits perioder då Sverige var ett utvandringsland, det vill säga då det var svenskar som sökte sig härifrån för att om möjligt få ett bättre liv någon annanstans. Just nu är det hit människor kommer då de av olika skäl inte kan stanna kvar i sina hemländer, vilket de flesta med största sannolikhet helst skulle göra om de hade möjlighet.

Att många väljer att söka sig just till Sverige beror på flera faktorer. Framför allt är det för att Sverige är ett bra land att leva i. Sverige är ett tryggt och rikt land, och dessutom ett av världens mer glesbefolkade, som rymmer betydligt fler människor än som bor här i dag. Människor som flyr från krig söker sig hit för att de vill leva i fred. Det kan vi erbjuda. Vi kan också erbjuda en fungerande välfärd.

Att ta emot många flyktingar är något vi gör av solidaritet men också av nödvändighet. Migration är en förutsättning för långsiktig utveckling. Utveckling innebär naturligtvis förändring, och människor är ofta trygghetsnarkomaner som blir oroliga av all sorts förändring. Men förändring är något konstant. Det går inte att komma ifrån att världen förändras och Sverige kan inte isolerat stoppa huvudet i sanden och försöka undkomma globala förändringar som även innebär att människor rör sig över statsgränser.

Förändring är ibland till det bättre, ibland till det sämre. Men det är ändå frustrerande med argumentation som utgår ifrån att Sverige på något sätt skulle ha slagits sönder. Är det inte de rödgröna som pekar på Alliansen så är det SD som pekar på invandrarna när talet om det trasiga Sverige kommer upp.

Men nej, Sverige är inte trasigt. Sverige är i allra högsta grad välmående. Vi har klarat en global ekonomisk kris med bravur. Vår arbetslöshet är låg jämfört med omvärlden. Vi har ingen fattigdom att tala om sett i ett globalt perspektiv. Vi har gratis utbildning även på högre nivå och vi har ett skyddsnät som fångar upp dem som behöver det. Allt är inte perfekt. Det finns självklart brister i vårt system, brister som behöver rättas till. Eftersom vi är ett land som växer råder bostadsbrist och arbetslösheten är ett problem som måste lösas. Men lösningen är inte att stoppa invandringen. Det är inte flyktingströmmarna till Sverige som gör att bostadsbyggandet går trögt. Det är inte heller arbetskraftsinvandrarna som tar jobben, de är en förutsättning för att vi ska kunna upprätthålla vår välfärd, inte minst i vården.

Den oro många känner inför ett Sverige de säger sig inte känna igen är en oro som handlar om att vi lever i en föränderlig värld. Då vill många gärna ha en syndabock, någon att peka på och ge skulden. Lägg den inte på migrationen. Om människor inte rört sig över klotet skulle vi troligen sitta kvar i våra stenåldersgrottor och frysa nu till vintern. Att stänga gränser innebär stagnation, och det vore förödande på sikt.

Så låt den kommande valrörelsen handla om hur vi löser de problem vi har. Om bättre skyddsnät för alla som behöver, om bättre villkor för företag och förutsättningar för jobbskapande, om skolan och gärna om bostadsbyggande. Det är reella problem som behöver hanteras den kommande mandatperioden.