Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige höll undan italienska anstormningen – VM-platsen mirakulöst klar

Det blev en matchbild som på intet sätt liknade den på Friends arena för tre dagar sedan. Hålla undan, hålla undan, hålla undan, var vad Sverige fick ägna sig åt – och inte mycket annat. Och det som inte skulle gå, det gick. Sverige är i VM 2018.

Sverige kom till Italien med 1–0 i bagaget från det första mötet på Friends arena. Bättre läge än många väntat sig på förhand, men att försvara en ledning mot Italien på San Siro gör man inte hur som helst.

Att matchbilden skulle skilja sig från framföra allt den första halvleken i fredagens match hade nog de flesta klart för sig, men som Sverige fick kämpa för att reda ut det.

Italiens första möjlighet kom i den sjätte minuten, i form av ett dåligt skott utanför. Hade det fortsatt så skulle nog vilopulsen ute i de svenska stugorna varit lägre. Men så lätt skulle man inte komma undan.

Domaren hamnade i centrum genom att göra Ludwig Augustinsson en jättetjänst och fria en straffsituation. Kort därpå skulle Sverige haft straff, men domaren gjorde sin grej igen oh friade.

Under tiden kopplade Italien greppet om spelet, och efter en kvart stod bollinnehavet i massiva 73% mot 27. Sedan kom avbräcket: Jakob Johansson blev liggandes på mittplan i några minuter, och fick så bäras ut på bår. In klev istället Gustav Svensson på mittfältet – Sverige var därmed nere på sitt tredje alternativ centralt, då den givna startmannen Albin Ekdal saknades redan från början.

Sverige fick en möjlighet när drygt hälften av första halvleken spelat – Victor Claesson med ett skott från sin kant på andravågen efter en frispark, som dock Gianluigi Buffon ganska enkelt kunde rädda vid första stolpen.

I den 27:e minuten hettade det till ordentligt runt Robin Olsen, när italienarna fick dubbelt läge men Antonio Candreva sköt till sist över.

Sen fortsatte Sverige att avvärja möjlighet efter möjlighet, när Italien kom i ständiga anfallsvågor. En storstilad rensning på mållinjen av lagkaptenen Andreas Grankvist fick de tillresta svenska supportrarna (som faktiskt gick att höra i stunder, trots väggen av italiensk sång och vissel) att pusta ut.

Men svettigt blev det. Ett skott över i 44:e, och Olsen räddade med benparad minuten senare.

Ett lättat Sverige kunde gå till paus med 0–0.

Lång tid av andra halvleken hade dock inte spelats förrän det blivit farligt flera gånger, bland annat genom Alessandro Florenzi på volley. Frågan blev smärtsamt uppenbar, ska Sverige verkligen orka matchen ut? En oroväckande aning väcktes när förbundskaptenen Janne Andersson redan i den 54:e minuten valde att byta ut Ola Toivonen mot Isaac Kiese–Thelin.

Den inbytte anfallaren fick en möjlighet att presentera sig när han kom loss ensam mot två försvarare i den 15:e minuten, men tog alldeles för lång tid på sig och avslutet blev fullständigt misslyckat.

Italien fortsatte att skjuta. Utanför, över, på Olsen, strax ovanför Olsen som boxade. Hela tiden ackompanjerade av den högljudda hemmapubliken.

I den 72:a gjorde Sverige sitt sista byte. Claesson, som sett ut att ha känning en stund, klev av och in kom Marcus Rohdén.

Men så tickade klockan in på minut 80, och det där osunda hoppet började infinna sig. Det bästa med fotboll i den här typen av matcher är att tiden faktiskt går. Italienarna på läktaren tystnade för en stund och allt som hördes var svenskarnas "Kanna på, kanna på".

Men på planen fortsatte hemmalaget att pressa. När Sverige kontrade och Kiese–Thelin återigen var nära en bra chans med en nickskarv, var träffen för dålig.

Klockan tickade mot 85 när Sverige nickade undan ännu en frispark. Mot 87 när Olsen jätteräddade ett skott inifrån straffområdet. Och plötsligt annonserades tilläggstiden. Fem minuter.

Fem långa minuter, där Sverige höll undan. Och höll undan, och höll undan.

Men till sist tog domaren Antonio Mateu Lahoz pipan i munnen – och blåste den vackraste slutsignal svenska fotbollsfans hört på länge. Sverige spelade 0–0 mot Italien, vann med 1–0 över två matcher. Och är klara för VM 2018.

Läs också

► (+) Lagkaptenen Andreas Granqvist tog sin sista chans att få spela VM: "Det finns inget större"

► (+) Sebastian Larssons känslostorm efter avancemanget: "Dagarna innan har inte varit härliga"

► (+) Mikael Lustig fick bränsle av utbrottet: "Man blir taggad och förbannad"

► (+) Emil Forsberg har ingen mardrömsmotståndare i VM: "Alla är rädda för oss nu"

► (+) Victor Nilsson–Lindelöf tröstade italienarna: "Tycker man kan visa respekt"

► (+) Ola Toivonens svåra uppladdning inför playoffen: "Har varit en anspänning i kroppen"

Sverige höll undan italienska anstormningen – VM-platsen mirakulöst klar