Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige kan nå OS trots VM-förlusten

Sverige är utslaget ur handbolls-VM efter förlusten i åttondelsfinalen. Men drömmen om OS lever fortfarande.
Det svenska laget kan fortfarande få en kvalplats – både tack vare EM-bronset i fjol eller slutplaceringen i VM.
– Vi har mycket att jobba på. Det beror extremt mycket på vilken grupp vi får, säger Isabelle Gulldén.

Även efter förlusten med 19–26 i åttondelsfinalen mot Danmark i VM talar det mesta för att Sverige kommer att få en plats i vårens kval till OS i Rio de Janeiro.

Beroende på hur övriga lag placerar sig i VM kan Sveriges VM-placering räcka för att ta sig dit, annars så räcker med största sannolikhet EM-bronset från i fjol.

Den bästa och den näst bästa kontinenten på VM får var sin extra OS-kvalplats som går till de näst högst placerade i kontinenternas respektive kvalturneringar, som i Europas fall var EM 2014.

Sydkorea och Angola hoten

Europamästaren Norge gick direkt till OS, och silvermedaljören Spanien fick en plats i OS-kvalet. Skulle Europa få ytterligare en plats går den alltså till EM-trean Sverige.

Det enda som skulle kunna göra att Europa inte blir bästa eller näst bästa kontinent på VM är att utomeuropeiska lag möts i finalen 20 december. Risken för det minskade dessutom betänkligt när de regerande världsmästarna Brasilien oväntat förlorade mot Rumänien i sin åttondel. Från övriga kontinenter återstår nu bara Sydkorea och Angola.

OS-kvalet spelas sedan i tre fyralagsgrupper där de två första går till OS.

– Det är klart att man vill till OS, man vill ju spela alla mästerskap som finns, säger Gulldén.

Innan OS-kvalet finns datum för kvalspel till EM 2016 som går i Sverige. Det svenska landslaget behöver därför inte kvala.

Olika motstånd

– När alla andra egentligen ligger på EM-kval har vi ju en vecka innan där vi kan ligga och träna extremt hårt och där vi kan få lite mer tid ihop.

TT: Men är det träning ni behöver, eller mer matchning?

– Jag tror egentigen det är träning där vi får träna och nöta och hitta lika olika system och olika försvar. Så vi inte blir så sönderlästa som vi blir, säger Gulldén.

Skulle Sverige gå till OS-kval på sin VM-placering blir kvalgruppen lättare, då man i så fall kommer att ställas mot två ickeeuropeiska lag. Blir det via EM-bronset, kan man i stället få två lag från Europa i gruppen.

– Om man ser till tidigare mästerskap och OS-kval så ska vi väl klara det, säger Linnea Torstensson, och tillägger att Sverige måste tro på det.

– Annars behöver man inte komma dit.