Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige klarar sig inte utan norrlänningarna

Annons

Norrland är till ytan två tredjedelar av Sverige, men är samtidigt med sina 1,7 miljoner innevånare endast 19 procent av svenska folket. Trots detta svarar Norrland för drygt 85 procent av landets exportnetto från malmen, skogen, vattenkraften och turismen. Dessutom har Norrland de senaste 60 åren försett södra delen av landet med över en miljon uppfödda och utbildade personer i arbetskraft. Anta att medelkostnaden per individ är 4 miljoner – då blir totalsumman 4 000 miljarder. Vidare har utflyttningen kostat ytterligare hundratusentals miljarder medelst hus och ladugårdar som står och ruttnar ner samt tomma lägenheter.

När vi nu här i Norrlands inland efter drygt fem månader konstaterar att vi alltfort får dagstidningen först klockan 16–17 och ibland får lördags- och måndagstidningen först på tisdag eftermiddag ställer man sig frågan om man har tänkt lägga ner Norrland? Ity det visar sig att allt fler norrlänningar flyttar söderut för att få den service de tidigare varit vana vid men som på mindre orter inte längre finns, särskilt i Norrlands inland. Det skedda är ju kontraktsbrott då jag med flera i många år prenumererat på och fått en morgontidning mellan klockan 6.30 och 7.00, och så uteblir min morgontidning utan föregående besked därom. Har ni beslutsfattare glömt, att det krävs kvalificerad arbetskraft för att driva, underhålla och utveckla vattenkraften, gruvindustrin, skogsnäringen och turismen?

De facto, jag tror att det krävs att vi stänger av strömmen från Porjus och Harsprånget ett eller några dygn för att väcka och påminna våra beslutsfattare om att det finns alltfort 1,7 miljoner innevånare uppe i Norrland som vi inte kan vara utan om Sverige skall fungera.

Men jag skulle börja med, att erbjuda pensionärer, i första hand från storstäderna med stor bostadsbrist, från Stockholm, Malmö och Göteborg skattefrihet i 5–10 år om de flyttar upp till Norrlands inland. Därmed skulle ju deras barn få möjlighet att gifta sig och skaffa barn innan de blir för gamla. Bingo!

Patriot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel