Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige klart för EM-final

De regerande Europamästarinnorna lag Anette Norberg är klara för final i EM i curling i Örnsköldsvik. En mästerlig sten av Anette Norberg i ett pressat läge gav Sverige fyra poäng i nionde omgången och vände matchen mot Danmark.
Det svenska laget som vunnit fem EM-guld får nu spela sin sjätte EM-final efter semifinalsegern med 8–7.

På jobbet sitter Anette Norberg, 42 år som aktuarie och beräknar risker åt försäkringsbolaget Folksam.

På curlingisen är hon känd för sin förmåga att allt som oftast iskallt göra rätt riskbedömningar.

Men sällan har Anette Norberg vågat ta så stora risker – och vunnit så mycket som hon gjorde i sin slutsten i nionde omgången. Sverige låg under i semifinalen med 4–6 mot Danmark. Anette Norberg hade fram till dess inte alls spelat bra – hon hade gjort en del småmissar och även någon riktigt grov miss.

Alla curlingexperter såg en given möjlighet som kunde ge två poäng med en lyckat slagen sten. Anette Norberg såg en annan lite mer chansartad möjlighet att skicka iväg sin sten.

Norberg vågade – och stenen gick klockrent som hon hoppades på. Ut ur boet flög två danska stenar – och kvar låg fyra röda svenska stenar.

– Det var så otroligt skönt att få sätta dit stenen så perfekt. Det hade ju varit rejält motigt fram till dess, sade Norberg.

Sverige var storfavoriter i semifinalen. Och det började programenligt med en svensk tvåpoängare i första omgången.

Men sedan hände det som inte brukar hända – Anette Norberg missade två dragningar i rad i avgörande stenar och Danmark roffade åt sig två poäng i andra omgången.

– Jag fattar inte alls varför stenen gick igenom och blev för lång. Jag har ju satt varenda dragning i mästerskapet och nu rinner stenen bara igenom.

Efter de svenska damernas misslyckande i andra omgången insåg plötsligt de danska spelarna att det fanns en chans till en rejäl skräll. Danskorna vågade plötsligt mycket mer i spelet – och satte också stenarna säkert.

Allt som oftast hamnade Anette Norberg och hennes lagkamrater under press och efter åtta omgångar hade Danmark spelat upp sig till ledning med 8–6.

De regerande EM-mästarinnorna var i gungning.

– Vi peppade varandra och plötsligt kände vi alla att något var på gång – och då vågar man ju också det lilla extra, sade Anette Norberg.

Nu återstår bara ett hinder till Anette Norbergs åttonde EM-guld, Cathrine Lindhals och Eva Lunds sjunde EM-guld och Anna Svärds sjätte EM-guld – finalmotståndaren Schweiz.

Schweiz med Mirjam Ott som skipper har vunnit båda matcherna i EM-turneringen mot Sverige – såväl i grundspelet som i en första match i slutspelet.

– Vi vet vad som krävs. Vi måste spela på topp och undvika misstagen. Det har vi lyckats med i ett antal finaler, sade Norberg – som särskilt minns OS-finalen i Turin där Sverige vann guld efter att ha finalbesegrat just Schweiz.

I herrarnas EM-final i Örnsköldsvik möts Norge och Skottland. Skottland besegrade Tyskland med 7–2 i fredagens semifinal.