Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige ligger efter – men snart är alla gamla kortterminaler utbytta

Svensk Handel har i flera år försökt få butikskedjorna att gå över till chip-terminaler, för att slippa risken för skimning.

– Nu är vi snart i mål. 100 000 av de 120 000 terminaler som finns i landets butiker är utbytta, säger säkerhetschefen Magnus Kroon.

Han säger att skimningen i Sundsvall är en av de större i landet, eftersom närmare ett hundratal kunder drabbats.

– Terminalerna med magnetremsa har varit ett bekymmer eftersom de är för lätta att manipulera. Kortterminalerna för chipavläsning och med pinkod är däremot säkra. Om ett par månader så räknar vi med att samtliga gamla terminaler ska vara utbytta och då slipper vi detta bekymmer, säger Magnus Kroon.

Trots att Svensk Handel försökt trycka på i flera år så ligger Sverige globalt sett ligger efter i det här teknikskiftet.

– Vi är ett litet land och därför inte så prioriterad av leverantörerna av hård- och mjukvaran.

Och sist ligger i många fall de stora butikskedjorna.

– För dem är det en mer komplicerad process att byta system. Dessutom är det förstås kostsamt, men samtidigt är säkerheten viktig för handelns trovärdighet och det väger tyngre, menar Magnus Kroon.

Korthandeln i Sverige omsätter omkring en miljard kronor per dag och Magnus Kroon tycker inte att skimningar generellt varit ett så stort problem.

– Nja, inte med tanke på de miljontals transaktioner som görs varje dag. Men som kund ska man betrakta kortet som en värdehandling, uppmanar han.

Däremot är det inte lätt att upptäcka att en kortterminal eller en uttagsautomat blivit manipulerad.

– Nej, men banker och butiker vet vilka terminaler som fortfarande riskerar att drabbas och har därför höjt beredskapen kring dessa. Och de flersta skimningar stannar också vid försök, det är rätt sällan de lyckas. Dessutom blir de kunder som drabbas av skimning ersatta av bankerna, påpekar Magnus Kroon.