Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige måste bli helt – vi har mycket att lära av våra grannländer

Finland och dess offentliga och politiska liv är i flera avseenden ett föredöme när det gäller landsbygdsutveckling. Jag har mött det i leaderarbetet och på annat sätt också fått presenterat för mig hur man försöker hitta förenklingar och möjligheter.

Mycket handlar om att synliggöra samhällets och kommuners roll för lokal utveckling. Om att ta ansvar för offensiv verksamhet, medborgaransvar och acceptans. Det handlar om samverkan med andra parter och att ange riktning och puls.

För Plus-kunder: Svaret på de globala kriserna – bo på landsbygd: "Byn blir basenheten i det moderna samhället."

Landsbygden måste få en chans att visa framfötterna, visa på positiva lösningar och exempel. På landsbygden är det lättare att påverka kostnadsstrukturerna och lättare att få till attitydförändringar. Ett stort arbete krävs för att anpassa service och kommuners funktioner utifrån moderna krav och behov.

Landsbygd, lokal och regional utveckling och omlokalisering av statlig verksamhet är på agendan politiskt just nu och kommande vår ska riksdagen behandla en stor och avgörande landsbygdspolitisk proposition från regeringen.

Intryck och idéer från norsk distrikts- och regionalpolitik finns också att hämta och göra verklighet av även i vårt land. Differentierade arbetsgivaravgifter och regionala skattebaser och synen på vattenkraftpengarna är sådant.

Krönika: Katarina Östholm: Hela Sverige kan inte leva – vi har inte råd med alla bidragsslukande stödområden

Sverige är olika, landsbygderna ser olika ut, men förutsättningarna måste vara likvärdiga så att lokalt och regionalt arbete kan driva utvecklingen på sina och de berörda människornas villkor. Vi ska ha ett helt Sverige, där hela landet lever och där människor och verksamheter tillåts utvecklas. Norra Sverige har de långa avståndens utmaningar att hantera.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Norrlandsförbundet har yttrat sig över förslaget till nationell transportplan 2018–2029, och vi lyfter vikten av tillväxt och välfärd i hela landet. Där Norrlandsperspektivet finns med som ett intresse för hela landet när det gäller värden i våra naturresurser, basnäringarnas värde för inkomster till landet. Goda kommunikationer av olika slag är mycket viktiga i de sammanhangen.

Fortfarande går det för sakta med den digitala infrastrukturen, att skapa en digital allemansrätt. Här måste ambitionsnivån skruvas upp för byggande och nyttjande av modern teknik.

Lokala lärcentra är ett beprövat framgångskoncept för bygder där avstånden är långa. Distansoberoende utbildning och kompetensutveckling är viktiga frågor i ett helt Sverige.

Kenneth Nilshem

Förbundsordförande Norrlandsförbundet

Läs också:

SD: Sätt press på kommunerna i stället för att jaga folk på landsbygden

S: Ett svek mot landsbygden – inte bara storstäder ska utvecklas

Norrland, en bra bit av Sverige – vi tillför nytta för alla i Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel