Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige och EU måste erkänna Palestina

Annons

Regeringarna i Brasilien och Argentina har meddelat att man nu erkänner en fri och oberoende palestinsk stat inom 1967 års gränser, det vill säga Västbanken, Gaza och Östra Jerusalem. Även Uruguay kommer att inom kort fatta samma beslut. Israel, som självt är noga med att bli erkänt av omvärlden, har uttryckt sorg och besvikelse över erkännandena.

Enligt FN:s delningsplan från 1947 förutsätter upprättandet av Israel också upprättandet av en palestinsk stat vid sidan om Israel något som ännu inte skett. Över 100 stater har idag, i avvaktan på den palestinska staten, i praktiken diplomatiska förbindelser med den palestinska befrielseorganisationen, PLO. Det är USA, och EU, som här släpar efter och agerar bromskloss mot sina egna fattade beslut. Detta måste nu ändras.

Det enda rimliga är att Sverige och EU nu följer de sydamerikanska staternas exempel och erkänner Palestina. Ju förr detta sker desto snabbare kan FN:s vision förverkligas, med två demokratiska stater sida vid sida i fredlig samlevnad i Palestina.

Gunnar Olofsson

Ordförande i Göteborgs Palestinagrupp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel