Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige skickar starkt ungt lag till VM efter SM-succén

Det är upp till bevis för det svenska skidlandslaget att visa att det finns en återväxt. Och vilket bättre tillfälle finns än under Junior- och U23-VM i Rumänien? 22 svenska åkare är uttagna i truppen.

Annons

Under SM-veckan i Piteå var det gott om juniorer och än inte så etablerade åkare som visade upp sig inför den svenska publiken, och straffade en del av eliten. Utvecklingslandslagets Tobias Långberg och juniorlandslagstränaren Martina Höök hade, i samråd med utvecklingsansvarige Lars Selin, en del att fundera på unför uttagningen till JVM och U23-VM i Rumänien den 22 till 28 februari.

– Konkurrensen har varit hård om platserna och vi känner att vi skickar ett slagkraftigt lag till Rumänien, säger Tobias Långberg i ett pressmeddelande.

Det är sex damer och lika många herrar som får chansen att konkurrera om medaljerna i JVM. I U23-VM är fyra av respektive uttagna. I juniortruppen finns bland andra Sollefteås 18-åriga Ebba Andersson (med rötter i Delsbo), som kom hem med två medaljer i hård konkurrens under SM-veckan i Piteå.

– Hon är en stor talang med hög kapacitet. På Skandinaviska cupen i Östersund så blev hon tvåa och vi vet ju vilken hög nivå den tävlingen håller. Jätteförvånad är jag inte, men jag är väldigt imponerad, sade förbundskapten Rikard Grip efter silvret på 10 kilometer klassiskt under SM-veckan, där Ebba slutade tvåa efter Charlotte Kalla.

Läs också: Super-Ebbas tränare: trött på snacket om talang

Junior-VM är hennes största mål den här säsongen och troligen kör hon även under Skidspelen i Falun som uppvärmning helgen den 13-14 februari.

Läs också: Landslagsuppdrag väntar för skidlöftena från Sollefteå: "Otroligt kul och inspirerande"

Ebba Andersson är inte den enda unga SM-medaljören som kommer med till Rumänien. Victor Thorn, 19 år, som tävlar för Ulricehamn, gjorde en fantastisk insats i SM-skiathlonen och gav Marcus Hellner en utmaning om guldet men fick nöja sig med ett silver. Han följer med i truppen, liksom Åsarnas Jens Burman som tog bronset på skiathlonen.

– Det är väl antingen U23-VM eller Tour de Canada som blir målet i slutet av säsongen, sade Jens Burman efter det historiska bronset.

Även Oskar Svensson, Falun-Borlänge, och Sofia Henriksson, Piteå Elit, som också visade storform under SM, är med i truppen.

Läs också: Elitsatsningen höll på att knäcka talangen - nu är Sofia, 21, tillbaka efter ätstörningarna.

Sofia Henriksson, vars fjolårssäsong förstördes av näringsbrist, har verkligen visat att hon är tillbaka och var bland annat med i stafettlaget som gav Piteå Elit SM-guld.

– Det är superkul att Sofia är tillbaka efter det strul hon hade under fjolårssäsongen. Det är verkligen ett glädjeämne, sade Charlotte Kalla om Henriksson efter SM-stafetten.

VM Damer Junior

Elina Rönnlund, IFK Umeå, Emma Ribom, Kalix SK, Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF, Karin Björnlinger, Ulricehamns IF, Jenny Solin, Sollefteå skidor IF, Rebecca Öhrn, Vilhelmina IK

Reserver:

Moa Olsson Vansbro AIK Skidklubb, Sara Wadman IFK Mora SK

Herrar Junior

Filip Danielsson, Garphyttans IF, Viktor Thorn, Ulricehamns IF, Markus Fredriksson, Lycksele IF, Marcus Grate, Täfteå IK, Alfred Buskqvist, IK Stern, Hugo Jacobsson, Falun-Borlänge SK

Reserver:

Gustav Rotvold Åsarna IK (distans), Gustav Aflodal Sundbybergs IK (sprint)

Damer U-23

Hedda Bångman, Offerdal SK, Jonna Sundling, IFK Umeå, Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, Sofia Henriksson, Piteå Elit SK

Reserv:

Lisa Vinsa Piteå Elit SK

Herrar U-23

Anton Hedlund, Falun-Borlänge SK, Björn Sandström, Täfteå IK, Jens Burman, Åsarna IK, Marcus Ruus, Åsarna IK, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, Simon Lagesson, Åsarna IK

Reserv:

Karl-Johan Dyvik Falun-Borlänge SK

Gilla Skidpuls på Facebook för fler skidnyheter och reportage!