Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige till OS-kval efter drama

Efter ett par timmars nervös väntan kom beskedet: Sverige får spela OS-kval i handboll.
Tack vare Spaniens seger över Ryssland i handbolls-EM kan svenskarna fortsätta att drömma om en augustimånad i Rio de Janeiro.

Ett Europamästerskap brukar handla om medaljer, men redan innan turneringen i Polen började stod det klart att målet för det svenska laget var att knipa en av de två platserna till OS-kvalet som delas ut på EM.

Utan stjärnor som bland andra Kim Andersson, Jim Gottfridsson, Kim Ekdahl du Rietz sågs det som en nog så tuff uppgift för den unga niometerslinjen med Lukas Nilsson, Viktor Östlund, Jesper Konradsson.

Men det gick vägen.

– Vi har gjort mer än vad folk förväntade sig av oss och jag är stolt över det vi har presterat här, säger Viktor Östlund.

Slog Ungern

Efter att bara ha besegrat Slovenien i det första gruppspelet och sedan kryssat mot Ryssland och Danmark i mellanrundan var Sverige pressat att ta poäng eller vinna mot Ungern för att fortsatt ha chansen – och vann gjorde man.

Sverige hade kommandot i matchen från start och skapade sig ett tremålsöverläge till halvtidsvilan, 10–7.

Det svenska försvaret fortsatte att göra det svårt för de ungerska skyttarna efter paus, och Mattias Andersson kunde rädda totalt 55 procent av skotten han fick mot sig – bland annat två straffar.

I den andra halvleken hittade Sverige bättre lägen i anfallsspelet och kunde dra ifrån. Lukas Nilsson och Viktor Östlund blev Sveriges bästa målskyttar med fem mål vardera.

– Oerhört skönt, vilken fantastisk avslutning. Vi spelar oavgjort mot Danmark, kämpar och krigar, och i dag gör vi det också jättebra. Det är klart att Ungern inte hade någonting att spela för, men vi satte nivån direkt, säger Jonas Källman.

– Det är fantastiskt skoj. Det känns bättre och bättre i anfallet och vi har inte alls lika många tekniska fel. Vi står riktigt, riktigt bra i försvaret och anfallet har ju gått från klarhet till klarhet.

"Aldrig gett upp"

Det enda som i det läget kunde sätta käppar i hjulet för ett svenskt OS-kvaldeltagande var att Ryssland skulle besegra Spanien senare på onsdagskvällen, och på så sätt gå om Sverige i kampen om att bli bästa icke-kvalklara laget.

Men Spanien vann över Ryssland med 25–23 och såg alltså till att Sverige har chans att ta sig till OS igen. Senast, i London 2012, blev det svenskt silver.

Men först väntar en match om placeringarna 7–8 på fredag för svensk del mot värdnationen Polen.

– Vi har gjort vårt jobb och vi har varit bra genom hela turneringen. Vi har haft vissa marginaler med oss, vissa emot oss men vi har aldrig gett upp och vi har kämpat, säger målvakten Mattias Andersson, som berömmer de unga spelarnas insats i EM.

– Det är en fantastisk insats kämpamässigt, lagmoralmässigt. Sedan är det klart, ska vi kolla på detaljer så hade vi kunnat göra mycket bättre i spelet. Men vi har ett ungt lag och vi har kämpat hela tiden, gett järnet. Jag tycker det är det man kan begära. Det är det vi gick in i den här turneringen med och jag tycker att vi visar att det är det vi står för.

http://tt.se/media/image/A5B5AC8FE1B14FD088BB5E4E9741B23C

Jonas Källman och Sverige besegrade Ungern enkelt i handbolls-EM – och är vidare till OS-kval.

Fredrik Sandberg/TT