Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige till salu

Sven Wemmeus uttrycker sin indignation över Lissabonfördraget genom att raljera över Sverige som ett land till salu till priset av självständighet

Till salu.

Säljare 243 riksdagsledamöter.

Trevligt land i norra Europa, strandnära.

Stora skogar, älvar, gruvor och många sjöar.

9 milj. godtrogna invånare medföljer. U.k.

F.d. riksdagshus ledigt för köparen.

Pris: Förlorad självständighet.

Tillträde – troligen 2009 eller 2010.

Den svenska riksdagen har nu sagt ja till Lissabonfördraget. Det innebär en allvarlig försämring av det svenska folkstyret. Lagrådet säger i sitt yttrande om ”Fördraget om upprättande av en konstitution för Europa” att ”den demokratiska kontrollen av riksdagen urholkas” eftersom den svenska grundlagen ”kan åsidosättas utan att folket, som annars är föreskrivet, får tillfälle att yttra sig i ett val.”

Lagrådets yttrande beskriver inte bara riksdagens försvagade ställning, utan också det överlåtande av makt till unionens institutioner som EU-grundlagen medför.

Lagrådet säger klart att EU-grundlagen innebär en allvarlig försämring av det svenska självstyret. Försämringen anses dock enligt lagrådet inte var så stor att den kan sägas ”röra principerna för statsskicket”. Grundlagen behövde därför enligt lagrådet inte ändras för att riksdagen skulle kunna godkänna EU-grundlagen.

Detta passade både den borgerliga alliansen och socialdemokraterna.

De kunde med partipiskans hjälp klubba igenom Lissabonfördraget, EU-grundlagen.

Gemensamt och i samförstånd, som det brukar heta i brottsmålsärenden, har den borgerliga alliansen och socialdemokraterna sagt ja till ett Europa där makteliten ställs mot folkviljan.

Junilistan arbetar oförtrutet vidare för att mildra Lissabonfördragets negativa effekter.

Sven Wemmeus

Junilistan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel