Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges äldsta föreningsarkiv för traditionen vidare

Kommentar till Sundsvalls folkliga historia får inte försvinna på dammiga vindar – vi behöver ett föreningshus, ST 19/9.

Staffan Smeds har i en insändare tagit upp vikten av ett aktivt föreningsliv och dess betydelse för samhällsutvecklingen. Staffan är rätt ute och tar upp en annan minst lika viktig fråga, nämligen bevarande av föreningarnas arkiv. Jag kan glädja intresserade och aktiva föreningsmänniskor med att det finns lösningar och resurser för att professionellt ta hand om föreningarnas arkiv. Ordnade och förtecknade bevaras föreningarnas arkiv för, förhoppningsvis, evinnerliga tider.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Saken är att vi i Västernorrland har Sveriges äldsta föreningsarkiv med sina 74 år, Föreningsarkivet Västernorrland, med depåer i Sundsvall och Härnösand. Vi förvarar arkiv från omkring 5 000 föreningar, däribland över 300 föreningsfanor. Tyvärr är nära hälften av de föreningarna nedlagda.

Det går bra att gå med som medlem i Föreningsarkivet Västernorrland och ta del av den service vi kan ge och bidra till bevarande av vårt kulturarv. Till gagn för framtiden, forskare och de som vill ta del av vårt kulturarv och lära av historien. Vi ställer upp med råd och lösningar. Välkommen att kontakta oss på: www.foreningsarkivet.se

Bo-Anders Öberg

Ordförande i Föreningsarkivet Västernorrland

Läs även:

Kommunen lider av en sjuklig besatthet av idrott – skriva och räkna är inte längre prio ett

Politiska majoriteten fortsätter satsa på sociala föreningar – vi vill stärka bidragen med en miljon

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel