Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges första Sumatraorangutang har fötts i Furuvik – se klippet med gullungen här

Tidigt på morgonen den 21 november föddes en Sumatraorangutang i Furuvik. Arten är utrotningshotad. Ungen är den första som fötts i Sverige som överlevt.

Förlossningen som tog fyra timmar gick bra. Mamman är 26-åriga Dunja som föddes i Dresden Zoo och kom till Furuvik som en del av den europeiska djurparksorganisationen Eazas bevarandeprogram.

– Stämningen i parken bland djurvårdarna är oerhört uppåt. Det har varit väldigt många tårar och vurmanden för det här lilla livet. När Utara dog var det ett enormt slag för oss, väldigt mycket sorg och tårar. Så jag är oerhört glad för djurvårdarnas skull som lägger ner ett fantastiskt engagemang dag och natt, säger djurchef Daniel Hansson.

När det är fastställt om det är en hane eller en hona kommer ungen att namnges och då få ett traditionellt indonesiskt namn. Pappa Naong har än så länge bara fått betrakta sin unge på avstånd.

– Han är intresserad av att titta. Det ska bli väldigt intressant när vi introducerar dem för varandra. Där finns en risk också men vi känner oss trygga och så säkra vi kan vara på att det ska gå bra, säger Daniel Hansson.

När introduceringen ska ske är inte klart. I dag beräknas bara ungefär 7500 Sumatraorangutanger finnas kvar i det vilda. Orangutanger generellt har den långsammaste reproduktionstakten av alla människoapor och får där bara ungar vart åttonde år.