Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges framtid står på spel

Tidigare i veckan släpptes en rapport som visar att svenska elever blir allt sämre i matematik och naturorienterande ämnen och nu ligger under genomsnittet i Europa. En rapport som visar att regeringens reformering av skolpolitiken är ett måste.

Om vi vill fortsätta att vara världsledande inom forskning och utveckling så måste våra elever vara bland de bästa i Europa.

Rapporten är baserad på en studie från 2007 där man jämfört elevers resultat mellan 2003-2007. I den tidigare studien från 1998-2003 tappade Sverige rejält i mätningen, även om raset inte är lika stort denna gång så visar det på en negativ trend.

Nu behövs såväl politiska som samhälleliga åtgärder för att bromsa den negativa utvecklingen. Annars riskerar Sverige att hamna efter andra länder vad gäller bredden och djupet på befolkningens kunskap och kompetens, som möjliggör för alla att skapa sig en framtid och är en nations i särklass viktigaste resurs.

Utifrån en utredning för ny lärarutbildning arbetar regeringen med att ta fram en proposition för ny lärarutbildning som förväntas komma någon gång under nästa år. Men redan nu har alliansregeringen satt igång flera projekt för att hjälpa svenska elever genom grundskolan.

Närmare 600 miljoner satsas under nästa år i en matematiksatsning som innefattar bland annat en spetsutbildning för elever med stort intresse för matematik men som även handlar om att få fler elever intresserade av matematik.

"Lärarmiljarden" som är en av de största satsningarna någonsin på att fördjupa lärarnas kunskaper i pedagogik är ett annat sjösatt projekt. Regeringen satsar även på mer individanpassat stöd i undervisningen, utvecklingssamtalen ska förbättras och fler speciallärare anställas.

12 år av socialdemokratiskt styre har inneburit att Sverige tappat i internationella kunskapssammanhang och utanförskapet har vuxit inom Sverige. Varje barn som lämnar grundskolan utan att ha fått möjlighet att lära sig tillräckligt är ett misslyckande för ett modernt samhälle. Skolan är en av samhällets viktigaste byggstenar, den lägger grunden för det framtida samhället. Vi måste värna om miljön i skolan och vi måste hela tiden förbereda nästa generation inför de utmaningar som samhället kan komma att ställas inför. Sveriges framtid står på spel.

Bertil Kjellberg (m)

Riksdagsledamot för Västernorrland

Cecilia Magnusson (m)

Riksdagsledamot Göteborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel