Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges U21-lag slår ur underläge

Italien och Serbien får favorittrycket i Sveriges grupp i U21-EM på hemmaplan i sommar.
– Vi är ”underdogs”. Men det gäller att inte ha alltför stor respekt för motståndet, säger IFK Göteborgs U21-landslagsman Gustav Svensson.

Vitryssland, Italien och Serbien blir Sveriges gruppmotståndare i EM, som spelas i juni 2009. Sveriges grupp avgörs i Malmö och Helsingborg.

– Matchen mot Italien på Olympia på midsommarafton blir en höjdare, säger förbundskapten Jörgen Lennartsson.

Italien har vunnit EM för U21-landslag fem gånger. Stjärnor i denna årgång är mittfältaren Giuseppe Rossi, som till vardags spelar i spanska Villarreal, och Inters anfallare Mario Balotelli. Frågan är dock om de kommer till EM i Sverige. Samtidigt spelas nämligen Confederations cup i Sydafrika, som ett för-VM inför det stora mästerskapet 2010. Både Italien och Spanien är med där.

– Men Italien har många bra äldre spelare, och brukar sällan använda U21-spelare i A-landslaget, säger Lennartsson.

Serbiens U21-lag är mindre känt, men kanske lika vasst. Serberna har gått till final i två av de tre senaste EM-slutspelen. Stjärna i laget är mittfältaren Zoran Tosic, som nyligen värvades av Manchester United från Partizan Belgrad.

En nyckelmatch för Sverige blir premiären mot Vitryssland i Malmö 16 juni. Det är en match som nog måste vinnas, om man har ambitionen att bli sämst tvåa i gruppen och gå till semifinal.

– Tre spelare i Vitrysslands landslag är ordinarie i Bate Borisovs lag i Champions League. Flera andra spelar i ryska ligan. De spelar typisk rysk fotboll, med bra funktionell teknik och mycket löpvilja, beskriver Jörgen Lennartsson.

Efter onsdagens lottning, som gjordes på Svenska mässan i Göteborg, var förbundskaptenen angelägen om att framhålla sitt lag som en ”underdog”.

– Jo, det stämmer väl. Men vi hade fått ännu värre motstånd i den andra gruppen, säger Gustav Svensson.

I EM:s grupp B, som avgörs i Göteborg och Halmstad, fick toppseedade Spanien sällskap av England, Tyskland och Finland.

Om Sveriges landslag skulle misslyckas med att gå till semifinal, finns flera andra värden med mästerskapet.

– Det är lika viktigt att ge våra unga landslagsspelare erfarenhet av internationella turneringar, tycker Lennartsson.

Dessutom vill Svenska fotbollförbundet visa upp ett bra arrangemang.

– Vi hoppas kunna ansöka om att arrangera EM för A-landslag tillsammans med Norge 2016, säger förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.