Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges U21-lag slår ur underläge

Italien och Serbien får favorittrycket i Sveriges grupp i U21-EM på hemmaplan i sommar.
– Vi är ”underdogs”. Men det gäller att inte ha alltför stor respekt för motståndet, säger IFK Göteborgs U21-landslagsman Gustav Svensson.

Annons

Vitryssland, Italien och Serbien blir Sveriges gruppmotståndare i EM, som spelas i juni 2009. Sveriges grupp avgörs i Malmö och Helsingborg.

– Matchen mot Italien på Olympia på midsommarafton blir en höjdare, säger förbundskapten Jörgen Lennartsson.

Italien har vunnit EM för U21-landslag fem gånger. Stjärnor i denna årgång är mittfältaren Giuseppe Rossi, som till vardags spelar i spanska Villarreal, och Inters anfallare Mario Balotelli. Frågan är dock om de kommer till EM i Sverige. Samtidigt spelas nämligen Confederations cup i Sydafrika, som ett för-VM inför det stora mästerskapet 2010. Både Italien och Spanien är med där.

– Men Italien har många bra äldre spelare, och brukar sällan använda U21-spelare i A-landslaget, säger Lennartsson.

Serbiens U21-lag är mindre känt, men kanske lika vasst. Serberna har gått till final i två av de tre senaste EM-slutspelen. Stjärna i laget är mittfältaren Zoran Tosic, som nyligen värvades av Manchester United från Partizan Belgrad.

En nyckelmatch för Sverige blir premiären mot Vitryssland i Malmö 16 juni. Det är en match som nog måste vinnas, om man har ambitionen att bli sämst tvåa i gruppen och gå till semifinal.

– Tre spelare i Vitrysslands landslag är ordinarie i Bate Borisovs lag i Champions League. Flera andra spelar i ryska ligan. De spelar typisk rysk fotboll, med bra funktionell teknik och mycket löpvilja, beskriver Jörgen Lennartsson.

Efter onsdagens lottning, som gjordes på Svenska mässan i Göteborg, var förbundskaptenen angelägen om att framhålla sitt lag som en ”underdog”.

– Jo, det stämmer väl. Men vi hade fått ännu värre motstånd i den andra gruppen, säger Gustav Svensson.

I EM:s grupp B, som avgörs i Göteborg och Halmstad, fick toppseedade Spanien sällskap av England, Tyskland och Finland.

Om Sveriges landslag skulle misslyckas med att gå till semifinal, finns flera andra värden med mästerskapet.

– Det är lika viktigt att ge våra unga landslagsspelare erfarenhet av internationella turneringar, tycker Lennartsson.

Dessutom vill Svenska fotbollförbundet visa upp ett bra arrangemang.

– Vi hoppas kunna ansöka om att arrangera EM för A-landslag tillsammans med Norge 2016, säger förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.