Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges vackraste stad har ett ovanligt tråkigt torg – riv barackerna och bygg en saluhall

Det är inte så länge sedan torget i Sundsvall var en väldigt het debattpotatis med storslagna höghusplaner och andra byggnationsförslag och idéer om förändringar. Tonläget i diskussionerna var bitvis högt och många tankar såg dagens ljus i spalterna – vissa intressanta och andra bortom sans och realitet. Sedan svalnade debattintresset för att till slut avdunsta helt.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

I dag är torget en dyster kalyta som inte gör någon människa glad. I fonden tycks stadshuset få sin entré förnyad – gott och väl det. Men i övrigt är vyn över torget gediget tråkig. I Sveriges vackraste stad borde torget ha ett helt annat uppmärksamhets- och användningsvärde. Vad kan då göras? Här några förslag från en glad amatör:

Läs även: Entrébygget har börjat – stor grop framför stadshuset i Sundsvall

■ Bort med taxi från torget, flytta verksamheten till Navet.

■ Riv de två anskrämliga vita barackerna längs med Esplanaden, de står ju tomma eller används som upplag eller förråd.

■ Eftersom de verksamheter som alltid verkar uppskattas mest och besökas av flest har med mat och livsmedel att göra – projektera och bygg en vacker saluhall. Jag antar att entreprenörer som skulle vilja driva verksamhet där går att hitta.

■ Riv den nuvarande trötta scenen och bygg en ny funktionell och vacker scen, anpassad efter dagens tekniska krav på lösningar för både små och stora arrangemang.

■ Underlätta för de tillfälliga marknadsstånden och deras funktion så att den verksamheten kan fortgå året runt.

Ytterligare tankar och idéer finns säkert kring detta. Ordna en idébank i stadshuset för att på ett enkelt sätt samla upp tankar och förslag för senare redovisning.

Heja Sundsvall – gilla torget!

Svenarne Jansson

Läs även:

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel