Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svettas till hårdrock

En del föredrar disco, andra r'n'b. När instruktören Emmy Ögren får välja musik ligger Ozzy Osbourne och Metallica högt upp på spellistan.
Välkommen till indoor walking – hårdrocksvarianten!

En grupp kvinnor och män på träningsmaskiner, så kallade "walkers", följer koncentrerat instruktörens direktiv. De olika övningarna varierar i intensitet och motståndet på maskinen omväxlande höjs och sänks. Kroppen är i ständig rörelse och efter en stund blir andhämtningen tyngre och svetten börjar bryta fram i pannorna.

Träningen kallas indoor walking och Emmy Ögren är en av instruktörerna som leder passet på Sensia i Sundsvall.

– Indoor walking är väldigt allsidig träning eftersom du tränar hela kroppen. Ben, vader, mage, bröst och armar får sig en genomgång, och du tränar både styrka och kondition. Det passar alla eftersom motståndet går att anpassa efter individen. Dessutom är indoor walking skonsamt för lederna, säger hon.

Träningsformen har ökat i popularitet de senast åren, men deltagarna på just Emmys pass kommer också hit av en annan anledning – musiken. Det är hårdrock som dundrar ur högtalarna och för att ytterligare höja stämningen har Emmy också hängt upp en tygflagga med Iron Maiden på väggen bakom sig.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för musik, speciellt hårdrock, och jag tyckte att det fattades träningspass med den musik jag gillade. Så jag skapade ett själv, berättar Emmy.

Som instruktör vet hon hur viktigt musikvalet är på ett pass. Rätt låt kan inte minst ge en välbehövlig energikick när orken börjar ta slut.

– Det är lite mer riv i hårdrockslåtar. Metallica och Iron Maiden hör till favoriterna som brukar ge lite extra "go", säger Emmy leende.

Inne i träningssalen har turen kommit till det svenska hårdrocksbandet Mustasch, vars låt Double nature får flera deltagare att svänga med armarna i takt med musiken.

– Ni vet att ni får pluspoäng om ni kan texten, ropar instruktören för att överrösta sångaren Ralf Gyllenhammar.

Erika Jonsson är en av dem som lär kamma hem många pluspoäng under kvällens pass. Varken låttexter eller teknik verkar vara något bekymmer.

– Jag går på passet varje vecka, mest är det hårdrocksmusiken som lockar. Den gör mig glad och när jag kommer in i en låt tänker jag knappt på att jag tränar, säger Erika.

Hon sjunger glatt på medan hårdrockshitsen avlöser varandra och driver på de ihärdigt trampande deltagarna. Att rocka loss på indoor walking visar sig gå alldeles utmärkt – trots att fötterna aldrig lämnar träningsmaskinen.