Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SVT:s Allt för Sverige spelas in i Stöde – sjätte säsongen för Anders Lundin

I dagarna tre är ett större filmteam på besök i Sundsvall och framförallt då i Stöde.
Det är SVT-programmet Allt för Sverige som är inne på sina sista inspelningsdagar av den sjätte säsongen. "Jag är otroligt lyckligt lottad som får leda det här programmet", säger Anders Lundin.

Läs också: Sundsvallsfilmare uttagen till en av Nordamerikas största filmfestivaler

På söndagseftermiddagen körde teamet, som består av över 30 personer, i gång inspelningarna i Stöde. Programmets idé är att tio svensk-amerikaner kommer till Sverige för att leta sina rötter.

Det ingår också en del tävlingar och den slutliga vinnaren får som pris en träff med sin svenska släkt.

På Stöde IP:s grusplan avgjordes en av tävlingarna och där skulle en husvagn rattas runt en bana med stopp för att lassa in campingutrustning på några stationer.

– Vi försöker hitta grejer med svenskhet i varje program och dit hör campinglivet, säger Christer Åkerlund som är producent och har så varit under alla säsongerna.

Programmet görs av produktionsbolaget Meter Television åt SVT.

I tre dagar kommer de att vara i Sundsvall och mycket av tiden spenderas i Stödetrakten. Deltagarna ska bo ett par nätter på Stöde camping för att komma lite närmare den delen av den svenska kulturen.

Christer Åkerlund tycker att det är roligt att få göra den här resan med amerikanerna.

– De växer som människor och det är spännande att se, säger han.

Deltagarna lever avskärmade från världen och bland annat tillåts de inte ha telefoner under de fem veckor som inspelningarna tar för de åtta program som kommer att sändas på Sveriges Television under hösten.

Läs också: Gladiatorerna mötte barn i kamp och lek

Anledningen till att det filmas i Stöde är Anna Lopinto, 25-årig "cowgirl" från Nashville, Tennessee. Hon har ännu inte fått reda på något om sin släkts historia.

– Jag tror att det är min farfars far, Gideon, som härstammar härifrån men mer än så vet jag inte, säger Anna Lopinto.

Tillsammans med Christer Åkerlund och fotografen Ola Fredholm är den rutinerade programledaren Anders Lundin den som varit med i inspelningsteamet under alla säsonger.

– Jag är så otroligt lyckligt lottad som får hålla på med det här programmet. Att få jobba med de här deltagarna som ger så oerhört mycket, säger han och fortsätter:

– Min förhoppning är att det blir fler säsonger.

■ ■ För mer nyheter från Medelpad varje dag – följ ST.nu på Facebook.