Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SVT slår tillbaka mot kritiken om stereotyp-anklagade "Vegorätt"

I veckan började "Sveriges första vegetariska matprogram", något som efterfrågats bland annat i en kampanj på sociala medier.
Men SVT:s "Vegorätt" har mötts av en hel del kritiska röster.

Annons

När tittare bjöds in att chatta med programledarna efter premiären framfördes främst hyllningar men också kritik mot att programmet missar den målgrupp vegetarianer som "inte har en jättebudget eller intresse av ingredienser som enbart finns i hälsokostbutiker".

Karoline Jönsson menar dock att programmets hälsofokus är ett sätt att möta andra fördomar:

"Vi möter ofta fördomen att man inte får i sig alla näringsämnen när man äter vegomat och vill visa upp att vego faktiskt är ett bra alternativ där man kan tillgodose sig allt man behöver för att må bra", skriver hon.

Hon tillägger också att programserien kommer att bjuda på teman som vardagsmat, pastarätter och tacomiddag senare under säsongen.

Missnöjda tittare upplever att "Vegorätt" förstärker en stereotyp bild av vegetarianer. Men Micael Lekberg, ansvarig utgivare för programmet, håller inte med.

– Jag förstår ärligt talat inte kritiken. Vi spär inte på några fördomar alls, det är ett personligt berättat program utifrån hur Karoline (Jönsson) och Elenore (Bendel-Zahn) lever sina liv. Vi gör många olika matlagningsprogram, just det här programmet handlar om dem, säger han till DN. (TT)