Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Swingflys Samir & Viktor-diss blev comeback i Melodifestivalen

Det började som en diss men slutade som en comeback. Swingfly återvänder till Melodifestivalen full av självförtroende.
– Vår låt slår allt i den här tävlingen, säger rapparen.

Annons

Han svepte in i Melodifestivalen som en trumvirvel, gick direkt till final och slutade på en hedrande femteplats. År 2011...

Bidraget "Me And My Drum" blev en stor framgång för rapparen, men sedan dess har det varit relativt tyst kring Swingfly, eller Richard Silva II, som han egentligen heter.

– Många hade snackat skit om Melodifestivalen och tyckte inte att jag skulle vara med, men jag brydde mig inte. Jag ville visa att jag kunde göra min grej. Och det funkade, säger Swingfly när TT träffar honom i Norrköping.

I lugnt tempo har han och Teddybears-mannen Joakim Åhlund arbetat på nytt material och i år gör Swingfly comeback. Tillsammans med sångerskan Helena Gutarra ska han framföra bidraget "You Carved Your Name".

Bland låtens upphovsmän finns även Andreas Kleerup, känd bland annat för sitt samarbete med Robyn.

– Jag har försökt komma med i Melodifestivalen sedan 2013 och letat efter rätt låt. Jag och Jocke hade redan en låt som vi arbetade med så vi bjöd in Andreas och Helena. Vi visste att vi ville ha Helena på sång, hon är fierce, säger Swingfly.

Läs mer: Swingfly och Gutarrras bidrag är det enda som sticker ut i Norrköping

Sångerskan har en bakgrund i rockbandet La Puma och har aldrig tidigare arbetat i schlagersammanhang.

– Allt blev ganska mycket sista minuten, skrattar hon. Men jag gillar att kolla på Melodifestivalen och det är grymt att göra det här med Swingfly och den här låten.

Men först: backa bandet. Det lössläppta energiknippet Swingfly tog sig tillbaka till Melodifestivalen via en ganska otippad omväg. Vad som började med en twittrad diss av Samir & Viktors "Groupie" slutade med ett antaget bidrag.

– Jag satt och tittade på Mello förra året och jag uttryckte mina åsikter om tävlingen på Twitter. Någon skickade min tweet till SVT och skrev "kom ihåg det här nästa gång Swingfly knackar på dörren". Jag svarade att "jag bankar nu, motherfucker!", säger Swingfly.

Läs mer: Skivrecension: Swinglfy - God Bless The IRS (2009)

Bidraget "You Carved My Name" bär alla de kännetecken som utmärker det samarbete som Joakim Åhlund och Swingfly haft allt sedan rapparen medverkade på Teddybears hitlåt "Hey Boy". Swingfly ger full gas från start och Helena Gutarra tar över med en självhäftande refräng.

– Det är en kärlekslåt egentligen. Men en konstig kärlekslåt. Låten handlar om King Kong som förälskar sig i Helena. Jag är King Kong, säger Swingfly.