Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Synnerligen ömmande skäl


"Om uppehållstillstånd inte kan ges på annan grund, får tillstånd beviljas en utlänning om det vid en samlad bedömning av utlänningens situation föreligger sådana synnerligen ömmande omständigheter att han eller hon bör tillåtas stanna i Sverige. Vid bedömningen skall särskilt beaktas utlänningens hälsotillstånd, anpassning till Sverige och situation i hemlandet.


Barn får beviljas uppehållstillstånd enligt denna paragraf även om de omständigheter som kommer fram inte har samma allvar och tyngd som krävs för att tillstånd skall beviljas vuxna personer."

Ovanstående är hämtat ur lagtexten om vad som tidigare kallades humanitära skäl i utlänningsärenden.

Vi har tidigare berättat om Racheal och Godwin Lugard från Nigeria, som i februari förlorade sin son/bror i en tragisk olycka på en parkeringsplats i Kramfors. På tisdagen fick de det slutgiltiga beskedet - de avvisas från Sverige och kan alltså när som helst hämtas av polis för återförande till Nigeria.

Sett till lagtexten är detta ett obegripligt beslut. Om inte situationen de befinner sig i, och situationen de flydde från i Nigeria, räknas som synnerligen ömmande – vad krävs då för att uppfylla dessa?

Mitt i tragiken har Racheal och Godwin en viss tur, även om det ordet känns malplacerat i sammanhanget. Men till skillnad från många asylsökande har de i Sverige fått vänner som kämpar för dem, och som inte ger sig, inte ens nu. Vänner som försöker hitta kryphål som ger dem uppehållstillstånd. Vänner som också planerar att följa med dem till Nigeria. Vänner som inte lämnar dem ensamma. Det är bara att hoppas att de lyckas med detta och att nästa gång vi rapporterar om Racheal och Godwin så är det för att berätta att de äntligen kan känna sig trygga.

Samma dag som Lugards fick utvisningsbeskedet skrev vi om den bristande rättssäkerheten för asylsökande. I artikeln hänvisas till en text i Magasinet Neo, där en tjänsteman på migrationsverket liknar arbetet vid "en enda stor berättartävling" där tjänstemännen agerar jury.

Racheal och Godwin är ett konkret exempel på hur snett det kan gå när tjänstemännen är överbelastade och kanske inte tillräckligt utbildade för uppgiften. Uppenbarligen inte heller tillräckligt utbildade för att vara jury i en berättartävling, för i den borde Racheal Lugards berättelse definitivt ha vunnit ett uppehållstillstånd.