Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Syns du inte, finns du inte – lys upp i mörkret och förhindra olyckor

40 procent av trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Att använda reflexer är ett enkelt och billigt sätt att synas i mörkret och att minska risken för att råka ut för en olycka.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Reflexer hör inte bara hemma på mörka landsvägar. Även i tätorter är de i högsta grad befogade, trots neonskyltar och gatlyktor. De flesta olyckor med gående sker faktiskt i tätbebyggda områden med gatubelysning.

En bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av ljus från strålkastare på en bil. Med en reflexväst i en fluoriderande färg syns du dessutom bättre i skymning och i dåligt väder.

Med reflex syns du på ungefär 125 meters håll, om du möter en bil med halvljuset på. Utan reflexer syns du inte förrän bilen är 20–30 meter bort. På vintern och vid vått väglag är även bilens bromssträcka ofta 2–4 gånger längre.

Bäst syns reflexerna om de sitter lågt och är i rörelse. Att placera reflexer långt ner på benet eller på armen är därför bra. Tänk också på att reflexer är en färskvara. Man kan själv undersöka reflektionsförmågan genom att med ficklampa lysa på en gammal och en ny reflex i ett mörkt rum. När du förnyar dina reflexer så passa på att kontrollera att de är SIS- eller CE-märkta.

Att underlätta för bilföraren att upptäcka oskyddade trafikanter i mörker, minskar väsentligt olycksrisken.

Ove Sundström

Äldrerådet NTF Västernorrland

Läs även:

Höstmörkret är här – använd reflex för din och min säkerhet

Bedrövligt av kommunen – det är problematiskt nog att ha barn med särskilda behov

Behåll gångtunneln i Njurundabommen för skolbarn och pensionärer

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel