Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Syrien har en dyster framtid"

Konflikten i Syrien har varit i nyhetshändelsernas centrum den senaste tiden.
I söndags fann frilansjournalisten Joakim Medin i Sundsvall och föreläste om landet.
– Konflikten om kurdfrågan och gränserna går hundra år tillbaka i tiden, säger han.

Annons

När det gäller Syrien och Islamiska statens inblandning i den blodiga attacken i Paris har han följande fundering.

– Utom all tvivel har gärningsmännen blivit väldigt inspirerade av IS. Vissa bedömare anser att det skulle var en europeisk jihadism, ett självständigt nätverk, säger Joakim Medin.

Anledningen anses vara att det saknades symboler och den mediedokumentation som IS brukar använda sig för att sprida sitt budskap.

Joakim Medin, frilansjournalist från Uppsala som har varit i Syrien flera gånger, var inbjuden av Vänsterpartiet och Socialdemokraterna för att ge sin bild av landets historia och nutid.

– Allt började 1916 då västmakterna ritade nya gränser med räta linjer rakt igenom byar och länder i området och de flesta folken fick ett eget land förutom kurderna som blev utan, säger Joakim Medin.

Han berättar att kurderna sedan dess kämpat för att få en egen nationalstat och därmed varit ett hot i Turkiet, Iran, Irak och Syrien.

De senaste årens konflikter har sin grund i den arabiska våren som startade i Tunisien och först långt senare spred sig till Syrien.

Delar av befolkningen reste sig då mot landets president och diktator, Bashar al-Assad.

Han efterträdde sin far, Hafez al-Assad, år 2000 som då hade lett landet i nära 30 år. Bashar al-Assad har bland annat kritiserats för bristen på mänskliga rättigheter i landet och för korruption.

Upproret växte och andra stater beväpnade de olika stridande grupperna

– Nu har Syrien blivit ett världskrig men vi ser vissa positiva signaler. Stormakterna som är inblandade har blivit krigströtta och därmed mer benägna att tala med varandra, säger Joakim Medin.

– På marken är landet sönderslitet och folket mister allt mer hoppet om en fred.

Han beskriver att konflikten mellan kurderna, som för västvärldens krig, och IS är ett krig mellan två vitt skilda aktörer.

– Kurderna har ju blivit omvärldens stora hopp och allierade och IS är omvärldens totala fiende med sitt medeltida agerande.

Joakim Medin anser att de bygger upp helt väsensskilda samhällen och att det ska bli väldigt intressant att se vad som händer med kurderna som varit en så förtryckt minoritet tidigare i regionen.

Hur är IS status i Syrien nu?

– I Syrien har de kvar väldigt mycket av sitt territorium. När de räknats ut tidigare så har de kommit tillbaka, till exempel Palmyra i våras. De trycks tillbaka på vissa fronter och expanderar på andra och har inte förlorat så mycket makt egentligen, säger Joakim Medin.

Han tror att flygbombningarna har gått väldigt hårt åt IS men att vi gör oss en otjänst om vi betraktar dem som uträknade.

När det gäller Syriens framtid ser han ett land som går alltmer sönder och som det är allt svårare att styra. Stora delar av landet kontrolleras av IS, sedan finns kurdkontrollerade områden och dessutom den regimkontrollerade delen.

– Eftersom vi inte har någon fred i sikte så ser framtiden för Syrien ganska dyster ut, säger Joakim Medin.

Vad får dig att åka till det som du kallar världens farligaste land?

– Just för att det blivit världens farligaste plats inte minst för vanliga människor som är fast i det brutala kriget, säger Joakim Medin och fortsätter:

– Det finns en given koppling till Sverige genom de människor som väljer att fly hit och svenskar som åker dit. Ett par av de anledningar som finns för att rapportera ur ett svenskt perspektiv från det här området.