Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Systembolagets vd: Barn som växer upp nära alkoholmissbruk måste få hjälp

I Sverige lever 100 000 barn i hem där minst en förälder har ett alkoholberoende. Det är minst ett barn i varje skolklass. För dessa barn är det oerhört viktigt med trygghet – och en vuxenvärld som ser och upptäcker om det finns problem.

Det är sällan endast den som dricker för mycket alkohol som blir lidande. Tyvärr får alltför många barn agera vuxna i tidig ålder, något som kan ge livslånga konsekvenser. Därför är det otroligt viktigt att barn som misstänks leva under dessa hemförhållanden får stöd så tidigt som möjligt. Resultatet av ett projekt, som genomförts av Folkhälsomyndigheten, visar att både föräldrar och barn önskar att missbruket ska upptäckas tidigare för att möjliggöra tidiga insatser.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Två av de främsta arenorna för att upptäcka barn som lever med en alkoholproblematik i hemmet är förskola och skola. Här har förskole- och skolpersonal en ovärderlig roll att spela. En undersökning som Novus gjort på uppdrag av Systembolaget visar att sju av tio lärare misstänkt att en elev har en förälder som dricker för mycket alkohol. Undersökningen är genomförd bland lärare i årskurs 1–6. Undersökningen visar vidare att endast hälften av lärarna känner sig trygga i hur de ska hantera en situation där man misstänker alkoholrelaterade problem i hemmet.

Det är problematiskt att lärarna känner denna otrygghet vid dessa situationer – och fortsatt kunskapshöjning inom dessa områden är en förutsättning för att fler ska känna sig säkra på hur man bör agera.

Forskning visar att föräldrars missbruk kan leda till konsekvenser även i vuxen ålder. Bland de barn med förälder som har blivit inlagd för sitt missbruk kan man se en ökad risk för eget missbruk och för att dö i förtid. Att arbeta preventivt samt att upptäcka problem tidigt är därför livsviktigt.

Systembolaget arbetar med att informera om alkoholens skadeverkningar. Vi har länge arbetat med barnperspektivet och sprider kunskap till allmänheten om hur forskningen på detta, och andra områden ser ut. Genom att anordna ett seminarium om barn, alkohol och föräldrar i Sundsvall hoppas vi att fler får ta del om varför alkohol, barn och föräldraskap inte är en oproblematisk kombination.

Magdalena Gerger

Vd Systembolaget

Läs även:

Avskaffa Systembolaget – med otillgänglighet kommer merköp

Replik: Systembolaget räddar liv och har ett oslagbart sortiment

Tack till socialtjänsten – ni förstörde ett oskyldigt barns liv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel