Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta ansvar för skolan

Replik, Lars Persson (FP), ST den 10 april.

Vi miljöpartister skrev i ST (den sjätte april) att det behövs mer tillit och mindre detaljstyrning i skolan. Genom åtgärder baserat på forskning vill vi ge lärarna mer tid för eleverna. I ST (den tionde april) kallas detta av Lars Persson – Folkpartiets förstanamn till riksdagen – för flum.

Folkpartiet och regeringen vill sätta betyg på barn redan i fjärde klass. Samtidigt hävdar de att det är för tidigt att utvärdera deras egen skolpolitik efter snart åtta år i regeringen.

En stor undersökning i Lärarförbundet visar dock att lärarna själva ger Folkpartiets Jan Björklund underkänt som utbildningsminister. Missnöjet har gått så långt att var fjärde lärare har lämnat yrket av andra skäl än pension, sedan Jan Björklund blev utbildningsminister.

I stället för att försvara regeringens plan på betyg redan från fjärde klass, så väljer Lars Persson i sitt svar till oss att argumentera för att betyg över huvud taget ska finnas. Låt oss därför påminna om att det inte är där konflikten står. Betyg har en funktion som ett av flera urvalsinstrument och Miljöpartiet vill att nuvarande betygssystem ska ligga fast så att skolan får mer arbetsro.

Däremot är det viktigt att inse att det inte är mer betyg och prov som är nyckeln till att lyfta skolan. Mer tillit och förtroende är viktigare. De flesta elever har en lust att lära när de börjar skolan och det vill vi bygga vidare på.

I dag vill katastrofalt få personer utbilda sig till lärare och elevernas resultat sjunker. Miljöpartiet satsar därför 11,7 miljarder mer än regeringen på skolan kommande mandatperiod. För att få råd med det höjer vi skatten något för de som tjänar över 40 000 kronor i månaden. Satsningen ska höja lärarlönerna, anställa fler och skapa bättre arbetsvillkor i skolan.

Göran Hådén, 1:a på MP:s riksdagslista

Maria Algotsson, 2:a på MP:s riksdagslista

Amanda Lind, språkrör, MP Västernorrland

Sture Norlin, språkrör, MP Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel