Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta ansvar och tänk själv

Annons

Det är en mycket obehaglig tid vi lever i just nu. Det är som om världens empati äts upp av ett gigantiskt slukhål. Där löftet aldrig mer förvandlas till smyckeslag och taggtråd. Nazister och medborgargarden smeks med silkesvantar och kallas undfallande för stökig ungdom och asylkritiker. Ord förlorar sin mening och drunknar i slutna hav. Minnet är en svart lucka och tiden är schizofren. Massan är inte bara grå. Och grupptrycket kan vara rätt bekvämt att skylla på. Att skyddas av.

Men var och en är vi individer. Var och en måste vi stå för våra tankar och handlingar. Allt annat är fegt.

Jag minns de gyllene bokstäverna ovanför aulan i universitetshuset i Uppsala där jag läste musikvetenskap – Tänka fritt är stort men tänka rätt är större stod det. Jag var inte den första student, och knappast den sista, att studsa till vid den devisen formulerad av 1700-talsfilosofen Thomas Thorild. Min omedelbara reaktion var att bli förbannad. För om det fanns något jag tyckte var fundamentalt viktigt så var det rätten att tänka fritt och ifrågasättande. Men sedan funderade jag vidare. Kanske var det Thorilds avsikt att ruska om en? Väcka ett eget tänkande. För vad är en rätt tanke?

Skolan är ett samhälle i miniatyr. Klassrummet ett land och läraren en ledare med makt. Betygssystemet en tvångströja. Men som tur är finns det bra lärare som vet hur att vara goda ledare och få klassrummet att växa med tankesprång och lust att lära. Där frågor ses som en kunskapstörst och inte som något besvärande. Det finns tyvärr även motsatsen, men förhoppningsvis är de undantag. Och i de klassrummen lär sig eleverna att lyda och rädslan för sänkt betyg gör att man inte vågar ifrågasätta.

Jag har varit noga med att tidigt lära mina barn att vuxna inte alltid har rätt. Att man alltid ska tänka själv. Söka information från olika håll och dra sin egen slutsats. Och stå för sina handlingar. Mäkta stolt blev jag när min dotter kom hem och visade ett kuddvar hon sytt i slöjden. Läraren menade att den extra kanten (den som håller kvar kudden) skulle vara på utsidan som ett lock medan min dotter och en kompis till henne hävdade att den skulle vara på insidan. Läraren skulle fundera och återkomma nästa lektion. Då var min dotter redan klar och hade sytt enligt det hon själv uppfattade som rätt och som faktiskt är standard om man tittar på örngott som säljs i affärer. Men märkligt nog stod läraren och sa att nu visste hon vad som var rätt och det var att kanten skulle vara på utsidan! Så bli inte förvånade ni föräldrar vars barn kommer hem med lite udda design på sina kuddvar, ni har bara väldigt lydiga barn. Nu var det här syslöjd och kanske inte så allvarligt kan någon tycka. Men tänk om det varit i ämnet matematik eller religion?

Det cirkulerar en bild på nätet från 1936 med texten "Be this guy!". Den visar hur en modig man vid namn August Landmesser korsar sina armar i protest medan alla runtomkring hänfört gör nazisthälsning. Gör som August Landmesser – ta ansvar och tänk själv!

Läs fler krönikor av Anita Jacobson

Vikens klagosång

Storheten finns i upprepningen