Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta ditt ansvar och bidra inte till ännu mer kaos – det stämmer inte att allt är fel i Sverige

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Under de senaste åren har ett fenomen skapats i media och sociala medier som handlar om att så tvivel och misskreditera politiker i Sverige. Varför?

Politiker är vanliga människor som är av folket valda representanter för att utveckla och driva kommuner, regioner och landet för medborgarnas bästa. Sverige har länge varit ett föregångsland vad gäller demokrati. I många år har de politiska debatterna varit i stort seriösa. Onödiga påhopp på politikerna har varit ett fenomen som inte förekommit av just seriösa politiker och andra.

Nu har verkligen de krafter som förstör fått vind i seglen och flera kloka människor dras med i detta, även politiker. Varför?

Mycket beror säkert på att man börjar med en fråga som berör flera. Det kan handla om fler händer i vården till exempel.

Men diskussionen hamnar fel när skulden läggs på politiker allmänt som inte kunnat förutse utvecklingen. Hur skulle någon kunnat tro att läkarna skulle organisera sig i bolag för att sedan sälja sig mycket dyrt tillbaka till vården.

Det finns ett ekonomiskt ansvar som krav i alla beslut och detta gör att allt kan inte åtgärdas från ena dagen till den andra. Då skulle det behövas att myndigheterna helt fick tillgång till medborgarnas pengar att plocka av hur som helst, det vill nog ingen veta av.

Nu krävs det att befolkningen ser igenom falska nyheter och påståenden. Att allt skulle vara fel i det svenska samhället är inte sant.

Så ta tillbaka förnuftet och ifrågasätt vilka krafter som driver oss mot ett kaos. Gör din röst hörd genom att delge politikerna dina synpunkter och idéer, men tänk igenom om de är genomförbara. Var dock medveten om att det tar tid att genomföra även bra idéer. Hänsyn måste tas till ekonomin och processen av vem och hur göra? Demokrati innebär just att det som görs skall gagna många.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Studera också noga vad som döljer sig bakom kritiken – är den befogad? Eller vill någon bättra på sin egen situation? Nu krävs det att befolkningen ser igenom falska nyheter och påståenden. Att allt skulle vara fel i det svenska samhället är inte sant. Svenska folket har haft många år av god utveckling och det kan fortsätta om vi hjälps åt. Men släpper vi igenom krafter som vill förstöra så kommer det att ta åratal innan vi åter är trygga med att politikerna gör det bästa för folket.

Missnöje och krav kan vi hantera om vi följer de demokratiska vägarna för att förbättra villkoren för människorna. Det vi kan göra för oss själva skall också betalas av oss själva, allt kan inte ligga på samhället.

Politik är inte lek, det är alltid allvar. Så ta ditt ansvar för ett bra samhälle för alla. Bli en aktiv medborgare.

Pirjo Jonsson

Socialdemokrat, Timrå

Läs också:

► [+] Jack Werner fick Stora journalistpriset för Viralgranskaren – lockade många när han gästade Kulturmagasinet

Alla kan påverka och ta ställning i stället för att styras av fördomar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel