Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta efter Stig Wallins syn på människan

Det känns som om klockan är fem över tolv. Så det gäller att hålla liv i sånt som "Fem i tolv-rörelsen". Den agerar både lokalt, i riksdagen och i Bryssel. Ni som har några år på nacken minns säkert också hur denna antirasistiska rörelse föddes. Det började 1988 med några idealistiska ungdomar som ville motverka den ökande främlingsfientligheten i sin hemstad Härnösand. 1989 gick det hela över i tragedi. En ung flyktingpojke mördade två unga kvinnor varav den ena var en av organisationens initiativtagare, Sara Westin.

I såna lägen är det lätt för rasister att säga, vad var det vi sa. Det är lätt att dra alla flyktingar över en kam. Då gäller det för alla att tänka en vända till, att inte utdela kollektiv skuld för en gärning som en enskild har gjort och måste ta ansvar för, vare sig det då handlar om fängelse eller psykiatrisk vård.

Tyvärr är det inte så lätt. Mordet på två västerbottniska turister på Ikeavaruhuset i Västerås visar hur snett det kan gå. En person har där, av en anledning som vi ännu inte känner, gått bärsärkagång innan han försökt ta sitt eget liv. Riksdagens talman, Björn Söder (SD) drog sig därvid inte för att dra alla flyktingar över en kam. På nätet har "trollen" skrivit rena amsagor om hur mördaren ropat Allahu Akbar, allt i försök att lägga en kollektiv skuld på alla muslimer. Det hela är mer än sorgligt. Mord är sorgliga nog i sig utan att man därtill ska ställa helt oskyldiga människor mot varandra.

Saras pappa, Stig Wallin, valde en helt annan väg 1989. Mitt i sin personliga sorg orkade han föra Saras arbete vidare. Han visste vem som var skyldig och vilka som var oskyldiga. Han förstod att det bästa han, och vi, kan göra för att hedra hans dotters minne, var att föra antirasismen vidare. Så fem i tolv-rörelsen levde vidare. Nu behövs den mer än någonsin.

Sverige befinner sig i ett farligt läge med SD, ett nyfascistiskt parti, i riksdagen. Inte för att jag tror att de kan komma till makten. Men om de lyckas skärpa motsättningarna i landet, så kan de mycket väl bli ett 20-procentsparti i nästa val. Oroväckande är inte minst att det på sina håll inom borgerligheten nu öppnas för ett samarbete med de högerextrema. Då gäller det att de anständiga partierna från höger till vänster, förmår att kompromissa.

Då gäller det att hålla fronten mot de främlingsfientliga. Det gäller också att minska rädslan för de nyanlända som flyr undan krig och förtryck. Det gör vi bäst genom att se till att man inte kommer hit för att försämra villkoren för arbetare och tjänstemän som redan finns här. Lönedumpning är fel väg för den som vill motverka rasism och främlingsfientlighet.

Den som i alla lägen ställer sig upp och protesterar mot mer eller mindre grumliga rasistiska resonemang, kommer att få kritik. Våga ta den! Det är nyfascisterna och deras anhängare som ska skämmas! Stig Wallin, som inte längre är bland oss, fick också kritik. Hur kan han dalta med invandrare när de mördat hans egen dotter, frågade en och annan.

Han förstod att det inte var "dom" som mördat Sara. Han förstod att det var en ung man som gjort det. Och han förstod att kollektiv skuldbeläggning av alla invandrare bara kan förvärra läget. Vi behöver de invandrare som nu kommer. Vi ska ta kostnaden nu. Det tjänar vi på längre fram. Dessutom kan vi sova gott på nätterna!

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel