Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta en tur till vinets hemland

Ekologiskt vin i vackra landskap, lyxigt rödtjut i slottsmiljö eller evighetslagrat bubbel i en mörk vinkällare. I Frankrike finns det fler vingårdar än man kan räkna, och det går att hitta resor för alla smaker till druvans förlovade land.

Inget land förknippas med vin mer än Frankrike, världens mesta producent med alla de klassiska distrikten från Bordeaux i sydväst, via Bourgogne i inlandet till Champagne i norr.

– Vilken region man väljer att åka till beror på hurdan upplevelse man vill ha. Mina egna favoriter är Rhônedalen och Languedoc, sydliga regioner med vackra landskap, bra väder, god mat och härliga viner till rimliga priser, säger Per Karlsson, en av grundarna till BK Wine, en liten researrangör specialiserad på vinresor.

En vinresa kan man antingen göra helt på egen hand eller åka med en arrangör som ordnar en färdig paketresa. Oavsett vilket är såklart den viktigaste ingrediensen att besöka vingårdar. En typisk arrangerad resa är kort men intensiv och fokuserar på både vin och mat, något som känns givet i matlandet Frankrike, tycker Per Karlsson.

– Många av distrikten vi åker till är även kända för sina kök, och vi är angelägna om att visa att mat och vin hör ihop. Vi brukar besöka tre vingårdar om dagen i tre dagar, och det blir en guidad tur i vinfälten med vinmakaren, kanske en titt på tillverkningen och så en provning, ofta med något att äta till.

Men gårdarna kan se helt olika ut och ge väldigt olika både smak- och helhetsupplevelser i olika regioner. Om den ena satsar på ekologiskt, fokuserar den andra på provningar i slottsmiljö och den tredje på mysiga smakstunder och småputtriga samtal hemma i vinfamiljens eget kök.

– Det finns en oerhört stor variation i Frankrike, både det allra mest exklusiva och en hel del som är otroligt lättillgängligt även för nybörjaren. Det gör att det finns något för alla.

Den bästa tiden att resa beror också på vilka preferenser man har. Den mest populära tiden för vinresor till södra Europa är hösten, eftersom det är skördetid och ofta ett behagligt klimat. Men det innebär också enligt Per Karlsson att det är mycket folk, och det kan vara svårt att få någon längre stund för sig själva med vinmakare. Dessutom är dagarna kortare och mörkare.

– Jag tycker att det kan vara precis lika roligt att åka på våren, då får man se pressningen i stället och det är inte så mycket folk. Det är härligt när det börjar grönska, dagarna är långa och vädret varmt och behagligt.

Sofia Hallonsten/TT