Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta frågan på allvar nu – semestern ska vara en tid för återhämtning

Sommaren är här och med det tid för välbehövlig vila. I alla fall är det så det borde vara. Verkligheten ser tyvärr ofta annorlunda ut.

Drygt fyra av tio tjänstemän i Västernorrland har känt sig tvungna att arbeta på semestern, enligt Unionens undersökning. Lika många säger sig ha varit tvungna att jobba på kvällar och helger den senaste månaden för att hinna med sitt jobb. Det är orimligt.

Det finns inte längre någon tydlig linje mellan arbetstid och fritid utan gränserna flyter ihop.

Unionen är Sveriges största fackförbund. Våra 650 000 medlemmar ser med egna ögon hur avståndet mellan krav och resurser ökar, hur organisationerna blir allt mer slimmade och arbetsbördan allt tyngre.

Det är allvarligt och riskerar att få långtgående konsekvenser.

Psykisk ohälsa är i dag den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Sjukfrånvaron bland tjänstemän ökar inom samtliga branscher på den privata arbetsmarknaden och vi känner alla någon som har drabbats.

Hur har vi hamnat här? Orsakerna är många. En bidragande faktor är att arbetslivet har blivit allt mer gränslöst, inte minst för landets tjänstemän. Det finns inte längre någon tydlig linje mellan arbetstid och fritid utan gränserna flyter ihop.

Många tjänstemän har arbetsuppgifter som utan problem kan genomföras när som helst och var som helst. I det avseendet kan digitaliseringen både förenkla livspusslet och göra tillvaron mer flexibel.

Frågan är vad som händer med återhämtningen när jobbet flyttar in i våra sovrum och kök? Hur påverkas våra privata relationer? Om arbetsdagen aldrig riktigt slutar kan datorn och mobilen bli en källa till ångest istället för frihet.

Vi vet av erfarenhet att arbetsmiljön är bättre på företag som arbetar långsiktigt och systematiskt med frågan.

Distansarbetet leder även till att vi arbetar mer, vilket gör att arbetsgivarna inte bemannar upp i tillräckligt hög grad. Det leder i sin tur till att vi måste jobba ännu mer och den onda cirkeln är ett faktum.Stressen i arbetslivet kan aldrig överlämpas på enskilda anställda. Bristande arbetsmiljö är inget individproblem.

Vi vet av erfarenhet att arbetsmiljön är bättre på företag som arbetar långsiktigt och systematiskt med frågan. De företagen är dessutom bättre på att nå lönsamhet efter en omorganisation.

Arbetsgivarna har alltså allt att vinna på att ta arbetsmiljöfrågan på allvar. Men de stora vinsterna finns på ett mänskligt plan. Arbetsmiljön måste förbättras. Vi har kommit en bit på vägen, men mycket arbete återstår.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Unionen vill därför att:

■ Fler företag börjar arbeta systematiskt med arbetsmiljön. Vi har ett bra regelverk på plats, nu måste fler tillämpa det.

■ Arbetsgivarna inför riktlinjer för tillgängligheten. Många tjänstemän är i dag tillgängliga utanför arbetstid trots att de inte behöver det. Tydligheten kring vad som gäller måste öka.

■ Fler chefer får utbildning i arbetsmiljö. Chefen sitter på nyckeln till ett framgångsrikt arbetsmiljöarbete och måste ges rätt förutsättningar att kunna utveckla verksamheten. 

Den skadliga jobbstressen måste stoppas. Semestern ska vara en tid för återhämtning.

Annica Näslund, Ordförande Unionen Mellannorrland

Anna-Karin Moberg, Tf Regionchef Unionen Mellannorrland

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel