Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta med er skräpet när ni lämnar stranden

Annons

En reflektion, en undran och vädjan om att vi alla ska ta vårt ansvar, hur litet eller stort den än må vara.

Detta efter att iakttagit tre olika sällskap som lämnade stranden på Tranviken på Alnö nu under vackra, soliga och badglada semesterdagar.

Läs även: Så var livesändningen längs vägen mot Norrlands Hawaii

När man vanligtvis blir glad över att folk tar med sig sina sopor hem efter en dag på stranden blev jag nu mer än arg, irriterad och förvånad över vart vår värld är på väg och vart vår medkänsla tagit vägen, när de som lämnar stranden plockar ihop sina filtar och pinaler, ser sig omkring och inte ser att det ligger plastflaskor som de druckit köpt dricka ur. När en kaffekopp i vaxat papper står där i sanden, när energidryckens aluminiumburk glänser i den återstående solen, när till och med en toalettrulle nästan helt oanvänd bara lämnas kvar eller så är det att de ser, men skiter i det.

Jag tänker att de går hem till sina spegellösa hem, för vem kan se sig i spegeln när man inte tagit sitt ansvar. När man på fullaste allvar tror att någon annan ska städa upp efter sig. Att vi ska betala skatt för en så självklar sak som att det vi har med oss, tar vi också med tillbaka därifrån vi kom. Att våra gemensamma skattepengar som vi i ur och skur hör inte räcker till, de räcker inte till vård, de räcker inte till skola, de räcker inte till våra nyanlända, de räcker inte till de äldre, de räcker inte till vägar och så vidare. Men till att plocka upp sopor efter oss, det kan vi tydligen tänka oss, eller?

Skärp er, se er omkring en extra gång och plocka upp och släng där det finns möjlighet (på Tranviken finns det gott om papperskorgar!) låt ingen annan ta er skit.

Att ta ansvar för miljön handlar inte enbart om att välja ekologiskt, kravmärkt och fair trade, det handlar i stor utsträckning om det ”lilla” vi gör i vår närmiljö. Som att ta tillvara på vår sommaridyll, för Sverige är fantastiskt på många sätt och vis, hålla våra fina stränder rena, tänka på hur vi vill ha det, komma tillbaks till, både vi människor, djur och natur mår bättre av en plast, aluminium och pappersfri strand/natur.

Läs även: Tranviken listas som ett av Sveriges härligaste havsbad – här är motiveringen

Det tar cirka 450 år för naturen att bryta ner en petflaska.

Det tar cirka 300 år för en aluminiumburk att brytas ner.

Det tar mellan ett och tre år för naturen att bryta ner en cigarettfimp.

Glad att några tar sitt ansvar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel