Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tack för besöket på hematologen – vi är imponerade

Vi besökte nyligen sjukhuset i Sundsvall och dess hematologiverksamhet. För patienter med blodsjukdomar är detta ställe väl känt. För alla er andra vill vi dela med oss av våra intryck.

Varje vardag kommer cirka 150 patienter på besök hos hematologen. Varje vardag kommer 15-20 patienter också dit för att få vård över dagen. Det kan handla om blodtransfusioner, utredningar, cytostatikabehandling med mera. Dygnet runt, veckans alla dagar, året om tas cirka 15 patienter om hand och får vård. Många är svårt cancersjuka, blodcancer är ju den tredje största cancerformen. Patienter kan komma akut till vårdavdelningen för att få antibiotika vid feber, då deras immunförsvar är mycket dåligt.

Rehabiliteringen av cancerpatienter görs ofta av team med olika professioner. Redan i början av en tuff behandling pratar man om rehabiliteringen - det ger patienten och anhöriga hopp.

Läs också: Befarad skräckupplevelse gick smärtfritt – en stor kram till personalen på Sundsvalls sjukhus

Cancerpatienter som blivit stamcellstransplanterade i Umeå slipper ligga kvar där i flera veckor. I stället får de komma hem snabbt och behandlas i öppen vård hos hematologen. Det är ett nytänkande som gett patienter bättre livskvalitet och väckt intresse på andra håll i landet. Före behandling i Umeå så "skördar" man stamceller i Sundsvall.

Vi är imponerade av verksamheten! Dessutom gläds vi åt att hematologen nu har egna sköterskor på alla tjänster - och vi förstår att det ligger hårt och långsiktigt arbete bakom detta. Tack för att vi fick besöka er!

Lars Åström

Ledamot, Hälso-och sjukvårdsnämnden

Monica Andersson

Ersättare, Hälso-och sjukvårdsnämnden

Läs också:

Överbelasta inte akuten – åk till primärvårdsjouren om du har lindrigare problem

Personalen som sov över i snökaoset är hjältar – vi på golvet är landstingets kapital

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel