Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tack för din beundran – vi lokala partier kämpar på

Med anledning av ledaren Marcus Bohlin: Lokala partier bromsar SD i Timrå och Ånge: ”Medelpadingar som kanaliserar sitt missnöje" (Plus), ST 16/4.

Precis som Marcus Bohlin skriver har antalet lokala partier ökat. Och lokala partier ökar för varje val som har varit. De lokala partierna värnar och utvecklar demokratin i sina kommuner. Många som engagerar sig skulle aldrig ha tagit steget att bli partipolitiskt aktiva om inte dessa partier hade funnits som alternativ. Vi har en del av dessa som kandidater på vår lista.

Våra engagerade är med för att de vill förändra saker i sin närhet och som är mer vardagsnära. Exempelvis bättre skola för sina barn, utveckla sin tätort, hundrastgård eller ny cykelväg. Frågorna kan vara både stora som små.

Marcus Bohlin är snabb att sätta etiketten ”missnöje” samt ”små lokala partier”. Två vanliga missuppfattningar när man pratar om lokala partier. Alla partier har väl någon gång i historien skapats på grund av missnöje med den nuvarande ordningen?

Positivt är dock att karriärister och yrkespolitiker gör sig icke besvär i ett lokalt parti.

När det gäller ”småpartier” blev Timråpartiet fjärde största parti i kommunen. V, KD, C, L och MP blev mindre. Vår Framtid i Ånge blev näst störst med 13,7 procent. Västra Initiativet i Sollefteå näst störst med 17,2 procent. Sjukvårdspartiet har en stor chans att åter bli tredje största parti i regionen, precis som under mandatperioden 2010–2014.

Runt om i Sverige har vi flera lokala partier som är störst i sin kommun, exempelvis Åselepartiet i Åsele och Bjärepartiet i Båstad med 35 procent och 33 procent.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Avslutningsvis är det mycket jobb att driva ett lokalt parti. Jag vill rikta ett tack till Marcus Bohlins beundran, det är svårt att göra något riktigt bra med små medel. Vi har inte riksdagspartiernas organisation och resurser med partikanslier, kommunikationsavdelningar och ombudsmän. Positivt är dock att karriärister och yrkespolitiker gör sig icke besvär i ett lokalt parti.

Att vara med i ett lokalt parti bygger på idealism, stort engagemang och viljan att förändra i sin närhet. Det tror jag kommer att belönas av väljarna på sikt.

Robert Thunfors

Ordförande för Timråpartiet

F.d. styrelseledamot intresseföreningen Lokala partiers nätverk

Läs också:

Timråpartiet: Kommunens stora takytor lämpar sig väl för solceller

Karin Näslund: Ta chansen att ställa politikerna mot väggen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel