Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tack och lov för avgångna generaldirektörer

Generaldirektörer är bäst när de har avgått. I alla fall ur informationssynpunkt.

Det senaste beviset är Lars-Erik Holm, som nyligen slutade som GD för Socialstyrelsen. Förra veckan gav han en intervju där han påpekade vad som krävs för att klara framtidens sjukvård: tala öppet om nödvändiga prioriteringar, diskutera likvärdigheten och ta hand om personalen (Dagens Nyheter, 22/10).

Det låter kanske inte särskilt kontroversiellt, men med tanke på att den medicinska utvecklingen inte ser några gränser, medan resurserna är högst begränsade, kommer vi snart att ställas inför svåra beslut. Ska nya rön tränga undan andra behandlingar och patientgrupper – i så fall vilka – eller ska annan offentligt finansierad verksamhet automatiskt nedprioriteras i förmån för sjukvården? Andra alternativ är en ökad grad av egenfinansiering eller kraftiga skattehöjningar: Hur mycket är vi exempelvis beredda att betala för att en persons liv ska förlängas med några månader?

Frågan väcker starka känslor – människoliv kan inte mätas i pengar – och riksdag och regering bör följa Lars-Erik Holms råd och föra ett öppet samtal om vilken vård som ska ingå i det offentliga åtagandet. Ytterst handlar det om att alla har rätt att veta vad de kan förvänta sig av sjukvården, varför gränsen går där den går och hur kvaliteten skiljer sig mellan olika sjukhus och landsting.

Den sista punkten – att ta hand om personalen – borde vara en självklarhet. För även om det ständigt larmas om personalbrist har Sverige aldrig haft fler utbildade läkare och sjuksköterskor än i dag. Kruxet är att många inte vill jobba för landstingen. Inte primärt på grund av lönen, utan för att de, enligt Lars-Erik Holm, upplever att de blir överkörda och att deras erfarenhet och kunskap inte respekteras. Detta i en verksamhet som till stor del är summan av personalens kompetens.

Vad skulle vi göra utan avgångna generaldirektörer som talar klarspråk?