Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tack till alla er som vågar kliva fram – nu börjar arbetet

De senaste månaderna har omfattningen av sexuella trakasserier synliggjorts och uppmärksammats. De kvinnor som berättat om trakasserier och övergrepp har varit många. Genom metoo-kampanjen har det med tydlighet framgått att trakasserier och övergrepp är omfattande och utbrett i hela samhället och att det finns inom alla yrkeskategorier. Som kvinna känner jag också igen mig i många av historierna. Tack alla ni som vågat kliva fram och berätta.

 ■■ Följ ST Debatt på Facebook

Sundsvalls kommun som arbetsgivare accepterar inte någon form av mobbning, diskriminering, kränkande särbehandling, trakasserier eller diskriminering. Vi ska ha spelregler som gynnar ett respekterande klimat på våra arbetsplatser.

I maj 2017 antog Sundsvalls kommun riktlinjer mot kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering. Vi kommer att sprida information och kunskap om dessa riktlinjer för att öka medvetenheten kring frågorna och för att minska tröskeln för att anmäla händelser. Personalnämnden har också uppdragit till kommunens HR-direktör att se över rutinerna för de utredningar som görs i samband med att anmälan inkommit. Under januari månad kommer kommunens chefer och skyddsombud utbildas för att bättre hantera dessa svåra frågor. Min förhoppning är att dessa insatser kan bidra till att hela kommunorganisationen blir tryggare.

Metoo-kampanjen visar att trakasserier och övergrepp finns överallt och Sundsvalls kommun är tyvärr inget undantag. För mig som personalnämndens ordförande är det en självklarhet att prioritera personalens trygghet på arbetsplatsen och första steget är att visa att vi inte accepterar kränkningar och trakasserier. Att bryta dessa strukturer är ett stort arbete som kräver både tid och målmedvetenhet. Jag är fast besluten att fortsätta arbeta för att Sundsvalls kommun ska vara en trygg och inkluderande arbetsplats.

Bodil Hansson (S)

Ordförande i personalnämnden

Läs mer om #metoo:

Tusentals journalister i upprop mot övergrepp och sexism – här är deras vittnesmål

Över 2000 kvinnor inom idrotten i upprop mot sexism och övergrepp

► Debatt: Elin Nilsson: Skulden och att städa upp efter männen sitter i vår ryggmärg – nu störs ordningen

► För Plus-kunder: Mirjamsdotter vill bryta tystnadskulturen på redaktionerna: "Ska bli socialt omöjligt för män att hålla på"

► För Plus-kunder: Lina Norberg Juuso menar att sexuella trakasserier sker överallt: "Har blivit klappad på rumpan av lokalpolitiker"

► Insändare: Allt fler berättar om ofredande och våldtäkt – kan allt verkligen stämma?

► Insändare: Du fick vad du ville – jag darrade av ilska efter att du inkräktade på min kropp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel