Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tack till läkaren som ville det bästa för oss äldre och visade mod i Syrien

På Skönsmons vårdcentral började, för en kort tid sen, en ung läkare vid namn Anton Lifhjelm som snabbt blev omtyckt. I en av hans uppgifter ingick vård och uppföljning av Almedalens äldreboende. Vi gamlingar och boendets sjuksystrar upptäckte snart att vi fått en läkare som gick in för att göra livet så drägligt som möjligt för oss boende. Han var kunnig och tog sig tid för att svara på frågor. Enligt boendets två sjuksystrar hade han en organisatorisk förmåga som underlättade kommunikationen mellan läkare, sjuksköterska och boende. Han har också gjort ett mycket gediget arbete med att förbättra äldrevården i Sundsvall.

I höstas åkte han till Syrien som AT-läkare för att hjälpa till i krigszonen i Raqqa, Syrien. Där ställdes han mot det fruktansvärda krigshärjade området med skrikande barn, sönderskjutna kroppar och raserade hus. I ett sådant läge hade han bara fokus på att försöka rädda så många som möjligt.

Han var där en månad och hyllades av många som en hjälte. Men han fick också kritik att han som AT-läkare inte följde det regelverk som gäller.

För Plus-kunder: Läkaren Anton Lifhjelm arbetade vid fronten i Syrien: "Det kom in barn med skottskador"

Jag blir så förbannad när man måste åberopa den svenska byråkratin och formalitet när en läkare med en positiv syn på medmänniskor vill hjälpa till och bidra med sitt kunnande i en krigszon, med fara för sitt eget liv. Han visade mod och handlingskraft. 

Man undrar vad FN:s högarvoderade delegater i det ineffektiva säkerhetsrådet sysslar med när krigen bara fortsätter.

Anton Lifhjelm skall nu sluta på Skönsmons vårdcentral och vi alla på Almedalen tackar dig för ett mycket gott samarbete samt önskar dig lycka till. Samtidigt hälsar vi din efterträdare välkommen.

Harry Persson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också:

I skarpt läge levererade sjukvården som allra mest

► Prio ett måste vara att behålla befintlig vårdpersonal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel