Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tafsandet på Himlabadet ska stoppas – information om regler utökas

Det ökade antalet ofredanden på Himlabadet de senaste åren har fått badhuset att agera. Information till fler grupper om vilka regler som gäller är en åtgärd.
– Vi ska inte vara något tillhåll för tafsare, säger arenachef Hasse Bergqvist.

Olyckor och ofredanden i vattenrutschkanorna, bland annat ett som ska ha skett under ett av de partyn som kommunen arrangerar för 13 till 18-åringar på badhuset.

Utvecklingen gör att Himlabadet vill skärpa säkerheten på anläggningen, och en del i detta är att utöka informationen om anläggningens regler till fler grupper.

Himlabadet inledde nyligen ett samarbete med kommunens HVB-hem, efter att socialtjänsten bjudit in personal från badhuset. Samarbetet går ut på att ge flyktingarna simundervisning – och information om regler. En av punkterna berör just att man inte ska vara närgången mot andra besökare. Informationen är liknande den som sedan tidigare går ut till skolklasser som gör sitt första besök på badhuset.

– Reglerna ska gälla för alla, men det här är inte kopplat till en särskild grupp, säger Hasse Bergqvist.

Personal från Himlabadet har tillsammans med tolkar börjat besöka de HVB-hem som drivs av Sundsvalls kommun.

– Vi måste på ett bra sätt börja informera om vad som gäller på vår anläggning, och det måste ske snabbt. Än så länge har vi hunnit besöka två hem. Vi har också med oss broschyrer som vi delar ut till flyktingarna, säger Hasse Bergqvist.

Flera av skyltarna inne på Himlabadet ska även göras om, så informationen förmedlas på fler språk än tidigare. En ytterligare förbättring av säkerheten är att belysningen i vattenrutschbanan Magic Eye har ökats.

I november ansökte Himlabadet om att få sätta upp fyra nya övervakningskameror i Magic Eye. Något som ännu inte kunnat göras eftersom beslutet från länsstyrelsen dröjer.

– Vi hoppas på ett positivt besked nu i dagarna. Vi har tolv kameror på badhuset just nu och där har övervakningen fungerat jättebra, men nu vill vi ha något där inne också, säger Hasse Bergqvist och fortsätter:

– Vi har faktiskt varit ganska förskonade från sådant här, men det är klart att det har ökat i hela Sverige. Fram till för bara ett par år sedan hade vi inga fall av ofredanden över huvud taget. Nu jobbar vi stenhårt med säkerheten.

Läs även: Janne hittade 50 000 kronor i ett dike – får ingen hittelön: "Det är för jävligt"