Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tåg fastnade norr om Gävle – långt stopp i trafiken

Under onsdagskvällen är det stora förseningar i tågtrafiken.
Hela sträckan mellan Stockholm och Umeå är drabbad.
Detta efter ett fordonshaveri på sträckan mellan Gävle och Söderhamn.

Ett lok till ett X-tåg gick sönder strax efter 16-tiden på onsdagen, mellan Gävle och Söderhamn. Tåget har sedan fastnat mellan Trödje och Hamrånge och går inte att få loss, trots upprepade försök.

– Fordonet som försökte få bort det första fordonet fick problem med bromsarna. Då kallades ett tredje tåg in för evakuering av passagerare, samt ett hjälpfordon, säger Jesper Andersson, Trafikverkets kontaktcenter.

Katharina Wikström skulle ha varit hemma i Sundsvall med SJ:s snabbtåg vid 19.56. Vid 22.40 var hennes tåg fortfarande stilla, norr om Gävle.

– Det är flera lok framför som har gått sönder. Nu har ett fjärde åkt fram för att försöka putta på, säger hon.

Katharina Wikström har fått informationen från personalen på tåget. Vatten och kaffe delas ut, och toaletterna fungerar fortfarande. Hon ställer sig dock frågande till varför det inte tas fram bussar så att passagerarna kan evakueras.

– Men det är väldigt lugnt på tåget. Vi har skojat lite med varandra, säger hon.

Vid 23-tiden lyckades man till slut att få bort de havererade fordonen och trafiken släpptes på igen.

De trasiga loken blockerade all trafik på sträckan under kvällen. SJ:s pressjour uppgav att fem av bolagets tåg stoppats längs sträckan, där den längsta förseningen var cirka fem timmar.

Vid 21-tiden fick resenärer som var fast på sträckan information om att de eventuellt skulle köras tillbaka till Gävle, för att sedan köras vidare via Bollnäs och Ånge.

Det är stora förseningar i tågtrafiken och flera tåg har ställts in under kvällen. Förseningarna drabbar hela sträckan från Umeå till Stockholm.