Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tage Norgren hotas av uteslutning ur S

Timrås egen "mysfarbror" Tage Norgren hotas av uteslutning från det socialdemokratiska partiet på grund av rasistiska uttalanden.

I ett brev till partistyrelsen i Stockholm skriver partiet att Tage vid ett flertal politiska möten "farit ut i aggressiva otidigheter kryddade med svordomar rörande våra invandrare".

Det var vid ett politiskt representantskapsmöte i Ljustorp den 14 november som 84-årige Tage Norgren ska ha fällt sina olämpliga ord.

Vid ett styrelsemöte med Socialdemokraterna i Timrå den 28 november står det i protokollet att partiet beslutar att "begära uteslutning av Tage Norgren på grund av hans rasistiska uttalanden. Beslutet är enhälligt."

"Förbannad och bedrövad"

– Man blir väldigt förbannad och bedrövad att den här rasismen finns inom våra högsta beslutande organ. Jag är förvånad att vi inte har kommit längre för vi har en klart uttalad nolltolerans mot rasism, säger Leif Johansson (S), ordförande i Timrå arbetarekommun.

Den 3 december skickade partiet in en begäran om uteslutning av Tage Norgren till Socialdemokraternas partistyrelse. Där anklagas Tage Norgren för att även vid ett flertal tillfällen ha gjort rasistiska uttalanden i andra sammanhang ute i samhället.

"Välkänd person"

"Då Tage är en mycket välkänd person i Timrå slår det hårt mot vårt parti att förknippas med Tages åsikter om invandrare och flyktingbarn.", står det i brevet till partistyrelsen.

Pernilla Eurenius (S) ansvarar för verksamheten vid Inbetween och sitter även i kommunfullmäktige. Hon har jobbat med Tage Norgren i olika sammanhang under hela sitt politiska liv sedan 1996 och har svårt att ta anklagelserna på allvar.

Försvarar Tage

– Jag tycker nästan det är förtal att anklaga honom för det här. Man kan vända på saken och fråga sig hur kan man kalla Tage för rasist? Jag var inte själv med på mötet, men ibland kan människor säga saker som låter väldigt fel och då måste man låta dem förklara sig, säger Eurenius.

Det finns krafter som vill häva beslutet om att kräva uteslutning och frågan kommer att behandlas vid politiska möten under nästa vecka.

Tage Norgren själv säger sig vara bestört över händelseutvecklingen.

– Det är rena rama tokeriet, säger Tage Norgren, som förnekar att han sagt något rasistiskt.