Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tågturer till Stöde dras in – nu protesterar kommunen

Norrtåg ställer in två turer som stannar i Stöde.
Det möts av vilda protester från Sundsvalls kommun.
– Det är inte acceptabelt att förändringar av tågtidtabeller som innebär försämringar för våra kommuninvånare inte kommuniceras, säger Hans Forsberg (C), ordförande för infrastruktur- och serviceutskottet.

Annons

12 december kommer Norrtågs nya tidtabell att börja gälla. Då tappar Stöde bland annat två turer. En 14.44 och en 23.10.

Den tidigare av dem kommer bara att åka förbi utan att stanna, medan den senare helt slutar att gå.

Sista tåget i Stöde går då 20.54.

– Det är inte acceptabelt att förändringar av tågtidtabeller som innebär försämringar för våra kommuninvånare inte kommuniceras till berörda kommuner, säger Hans Forsberg.

Han menar alltså att det inte förts någon som helst dialog om ändringarna och vill se en konsekvensanalys av hur det påverkar möjligheten till arbetspendling och fritidsresande för de som har Stöde som närmsta station.

De vill också se hur Norrtågs prioriteringar sett ut när de ändrat tabellerna.

– Utan att ha fått information om bakgrunden till neddragningarna så tycker jag spontant att det ser konstigt ut att alla inställda stopp enbart finns i Sundsvall och Ånge, och att inga tågstopp i Jämtland har påverkats av den nya tidtabellen.

Som lösning kan det nu bli så att Sundsvalls kommun måste stå för ersättningstrafik. Det är en möjlighet som ses över, enligt Forsberg.

Gladare över den nya tabellen var man i Torpshammar.